Μεταλλαγμένα χωρίς σύνορα.

Δείγματα καλαμποκιού από παρτίδες εισαγωγής βρίσκονται υπό εξέταση στο Εργαστήριο Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μια και υπάρχει υπουργική απόφαση από τις 10 Μαρτίου που ζητούσε την υποχρεωτική πραγματοποίηση εργαστηριακών αναλύσεων για τους σπόρους βαμβακιού που εισάγονται στη χώρα μας, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν σημειώθηκαν κρούσματα παράνομης εισαγωγής επιμολυσμένων σπόρων και εκφράζονται φόβοι ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με την εισαγωγή σπόρων καλαμποκιού από την Αμερική.

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα Το Εθνος της Κυριακής ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μιχάλης Λουκάς: “Ο έλεγχος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι σχεδόν αδύνατος μια και δεν είναι εφικτή η παρεμπόδιση της διασποράς της γύρης ούτε η μεταφορά του εισαγόμενου DNA μέσω φυτικών υπολειμμάτων”.

Από το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε τρόφιμα που έχουν ως πρώτη ύλη σόγια, καλαμπόκι ή βαμβάκι, ενώ θα αποσυρθούν, εφόσον βρεθούν, μεταλλαγμένες ντομάτες, πατάτες ή άλλα μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κ. Χριστίνα Παπανικολάου.

Ο υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος πρότεινε να οριστούν ‘ζώνες ελεύθερες από τα γενετικά προϊόντα’ στην ΕΕ μια και τα ανοιχτά σύνορα στα οποία ζούμε δεν παρέχουν προστασία.
Ταυτόχρονα όλοι οι έλεγχοι που αφορούν την χώρα μας πρέπει να συγκεντρωθούν σε δύο φορείς για να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να διαμορφωθούν σταθεροί έλεγχοι τόσο στα σύνορα της χώρας όσο και στο επίπεδο της διάθεσης των προϊόντων στον καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση