Τεχνητές καρδιακές βαλβίδες που μεγαλώνουν μαζί με τους ασθενείς!

Αναπτύχθηκε νέα τεχνητή καρδιακή βαλβίδα, η οποία μπορεί να αναπτύσσεται και να μεταβάλλεται ανάλογα με τον ασθενή, ακόμη και αν πρόκειται για παιδιά! Η βαλβίδα έχει κατασκευαστεί από κολλαγόνο χοίρου αλλά ουσιαστικά μετετρέπεται σε τμήμα του ασθενούς καθώς γύρω της αναπτύσσονται δικά του κύτταρα.

Πρόκειται για μία φυσιολογική βαλβίδα από την καρδιά ενός χοίρου, από την οποία, με ειδική επεξεργασία, απομακρύνονται όλοι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν απόρριψη ή να μεταφέρουν κάποια νόσο, και η δομή του κολλαγόνου που απομένει, μπορεί να εμφυτευθεί στην καρδιά του ασθενούς. Πειράματα σε πρόβατα έδειξαν ότι κύτταρα του δέκτη της βαλβίδας αναπτύσσονται γύρω από την εμφυτευμένη δομή κολλαγόνου, προκαλώντας το σχηματισμό νέου κολλαγόνου.

Ετσι, η νέα βαλβίδα μετατρέπεται σε βαλβίδα του ασθενούς, ενώ τα κύτταρα του ασθενούς που αναπτύσσονται γύρω της, επιτρέπουν στη βαλβίδα να αντιστέκεται στην καταπόνηση και στα μικρά σκισίματα από την καθημερινή χρήση, προκαλώντας την συνεχή ανακατασκευή της. Οι βαλβίδες παραμένουν επαρκείς, δεν επιτρέπουν διαρροή αίματος και φαίνεται να μεγαλώνουν σε μέγεθος! Να σημειωθεί ότι ανάλογες βαλβίδες λειτουργούν καλά σε έξι ανθρώπους στους οποίους έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Η χρήση χοίρειων βαλβίδων αποτελεί σήμερα συνήθη πρακτική, ωστόσο για διάφορους λόγους είναι απαραίτητη η αντικατάστασή τους, κάτι που απαιτεί μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Η νέα βαλβίδα φαίνεται ότι πρόκειται να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι φόβοι για την μετάδοση νέων λοιμώξεων από τους χοίρους στον άνθρωπο δεν φαίνεται να είναι υπαρκτοί, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφού στο κολλαγόνο δεν υπάρχουν κύτταρα που να περιέχουν γονίδια, τα οποία είναι οι φορείς των ιών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση