Νέο φάρμακο βοηθά τη διακοπή του καπνίσματος

Η πλειοψηφία των καπνιστών επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα, ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικές, μόνο 2-3% το καταφέρνουν κάθε χρόνο. Ετσι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία πρόσφατη έρευνα η οποία προσδιόρισε ότι η μεθοξαλένη, μία ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματολογικών παθήσεων, μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος. Κατά την έρευνα, οι καπνιστές που έπαιρναν μεθοξαλένη είχαν μικρότερη επιθυμία για να καπνίσουν.

Το κλειδί της επιτυχίας της μεθοξαλένης βρίσκεται στον τρόπο δράσης της, η οποία επιδρά σε ένα ένζυμο του οργανισμού, το CYP2A6. Φυσιολογικά το ένζυμο αυτό μεταβολίζει την νικοτίνη των τσιγάρων προκαλώντας μείωση των επιπέδων της νικοτίνης στο οργανισμό, με αποτέλεσμα την επιθυμία για άλλο τσιγάρο. Η μεθοξαλένη εμποδίζει αυτή την δράση του ενζύμου και διατηρώντας αυξημένα επίπεδα νικοτίνης στον οργανισμό, μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της χορήγησης μεθοξαλένης για τη διακοπή ή τουλάχιστο τον περιορισμό του καπνίσματος, δεν χορηγείται προς το παρόν, επειδή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η ασφάλεια της μακροχρόνιας χορήγησης της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση