Γενετική και πρόληψη

Καθώς ο έλεγχος του ανθρώπινου γονιδιώματος γίνεται όλο και πιό εύκολος τεχνικά , αυτοί που θέλουν να μάθουν για τον μελλοντικό κίνδυνο της υγείας τους θα μπούν σε μεγάλα διλήμματα. Ακόμη και εαν ο ίδιος είναι αποφασισμένος να γνωρίσει τον μελλοντικό του κίνδυνο, είναι μεγάλο ηθικό ερώτημα εάν πρέπει να ενημερώσει και τα άλλα μέλη της οικογένειας του που μοιράζονται σε σημαντικό βαθμό το δικό τους γονιδίωμα.

Εξίσου μεγάλα είναι τα διλήμματα για τους θεράποντες ιατρούς που γίνονται γνώστες μιάς σημαντικής γενετικής πληροφορίας που αφορά και άλλα μέλη της οικογένειας. Ας σημειωθεί εδώ οτι η ύπαρξη ορισμένων κακών γονιδίων δεν σημαίνει οτι οπωσδήποτε κάποιος θα νοσήσει αλλά οτι η πιθανότητα να νοσήσει είναι μεγάλη.

Αυτά τα ερωτηματικά ηθικής φύσεως που προκαλεί η σύγχρονη τεχνολογία είναι δύσκολο να απαντηθούν μονόδρομα. Πρός το παρόν η Εθνική Επιτροπή γενετικής πρόληψης των ΗΠΑ σε πρόσφατη απόφαση της αποτρέπει τους ιατρούς να πληροφορούν μόνον αυτούς που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να πληροφορηθούν τους μελλοντικούς βιολογικούς τους κινδύνους εκτός απο την περιπτωση σοβαρής, άμεσης και εξαιρετικά πιθανής νόσου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση