θυρεοτοξίκωση | φθοριωση και ομοιοπαθητικη | ασπιρινη | καρκινος στο αυτι | ερπητικη στοματιτιδα

Προληπτικός έλεγχος του παχέως εντέρουΕίναι γνωστό οτι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος που προσβάλλει τον άνθρωπο μετά τον καρκίνο του πνεύμονος είναι ο καρκίνος του παχέως εντέρου. Σε αντίθεση μάλιστα με άλλους καρκίνους όπου ανιχνεύεται το νεόπλασμα αφού έχει ήδη δημιουργηθεί, στην περίπτωση του παχέως εντέρου μπορούν να ανιχνευθούν προκαρκινωματώδεις καταστάσεις και συνεπώς να αντιμετωπισθούν. Το τέστ που χρησιμοποιείται ευρύτατα μέχρι στιγμής για προληπτικό έλεγχο είναι η εξέταση κοπράνων κατά Mayer και η σιγμοειδοσκόπηση.

Ο Dr. Daniel Podolsky σε editorial του περιοδικού The New England Journal of Medicine αμφισβητεί την προληπτική αξία αυτών των μεθόδων και καταλήγει οτι απο οτι φαίνεται αυτές οι δύο εξετάσεις δεν είναι επαρκείς για να ανιχνεύσουν πολλές περιπτώσεις. Ας σημειωθεί οτι η σιγμοειδοσκόπηση έχει την δυνατότητα να ελέγξει το πολύ 60 εκατοστά απο το παχύ έντερο. Η πιο εκτενής μέθοδος της κολονοσκόπησης μπορεί να ελέγξει όλο το μήκος του παχέως εντέρου, δηλαδή περίπου δύο μέτρα και εκτελείται σε άτομα υψηλού κινδύνου ή σε ύποπτες περιπτώσεις.Δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο ίδιο τεύχος ενισχύουν αυτή την άποψη και συνιστούν την κολονοσκόπηση ως προληπτικό τεστ μετά την ηλικία των 45-50, εαν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και νωρίτερα αν υπάρχει.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.