Κοντά στην θεραπεία της ηπατίτιδος C

Κοντά στην θεραπεία της ηπατίτιδος CΈνας συνδυασμός φαρμάκων φαίνεται οτι είναι η οριστική θεραπεία για την ηπατίτιδα C. Αυτό δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet, δίδοντας ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ηπατίτιδα C είναι ένα αρκετά συχνό λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά και με τις μεταγγίσεις. Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατευει απο την νόσο. Η πορεία της νόσου ποικίλει. Οι περισσότεροι ουδέποτε θα εκδηλώσουν σημαντικά προβλήματα, σε αρκετούς όμως θα παρουσιασθούν συπτώματα καταστροφής του ήπατος και κίρρωση.

Ο καθηγητής Stanislas Pol του Νοσοκομείου Necker στο Παρίσι και οι συνεργάτες του μελέτησαν 45 ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία για ηπατίτιδα C με συνδυασμό της ιντερφερόνης Α και της ριμπαβιρίνης για 6 με 12 μήνες. Όλοι πλην ενός, ακόμη και 22 μήνες μετά, παρέμεναν ελεύθεροι απο την νόσο.

Ο Pol παρετήρησε οτι η συνδυασμένη αυτή θεραπεία εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού και δίνει έτσι στο ήπαρ την δυνατότητα να αναγεννηθεί. Θεωρούν οτι η θεραπεία δεν ενδείκνυται σε κάθε φορέα της νόσου αλλά μόνον σε αυτούς που η νόσος έχει μία ανεξέλεγκτη πορεία καταστρέφοντας το ήπαρ.

Ας σημειωθεί οτι η θεραπεία είναι προς το παρόν εξαιρετικά ακριβή και το κόστος της υπολογίζεται σε 5.000.000-8.000.000 δραχμές περίπου ανάλογα με την διάρκεια της θεραπείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση