Μικρές οι θυσίες της επιστήμης στην Ελλάδα

Μικρές οι θυσίες της επιστήμης στην ΕλλάδαΤα λιγότερα πειραματόζωα σε όλη την Ευρώπη (με εξαίρεση το Λουξεμβούργο), πεθαίνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν σ΄αυτή την έκθεση, 19.280 ζώα θυσιάστηκαν στην επιστήμη το 1996, αν και θεωρείται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος. Ακόμα και με την δεύτερη προσέγγιση, ο αριθμός των πειραματόζωων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τα μεγέθη άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, με εξαίρεση το Λουξεμβούργο.

Ο μικρός αριθμός θανάτων στην Ελλάδα δεν οφείλεται στην ευαισθησία και τα καλά… αισθήματα των Ελλήνων επιστημόνων, αλλά στην έλλειψη ερευνητικών κέντρων και βιομηχανιών που θα έκαναν τα πειράματα, καθώς και στο υψηλό κόστος των πειραματόζωων.

Το μεγαλύτερο βάρος της Επστήμης, το επωμίζονται στην Ελλάδα τα τρωκτικά και τα κουνέλια (17.091) ενώ ακολουθούν τα ψάρια και τα αμφίβια, τα πτηνά και μεγαλύτερα ζώα όπως άλογα, γαϊδούρια και γουρούνια.

Τα πειράματα στα ζώα έχουν διχάσει την κοινή γνώμη αλλά και τους επιστήμονες, μια και υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και από τις δυό πλευρές. Οι υποστηρικτές των πειραμάτων επικαλούνται την βοήθεια που προσφέρουν στην εξέλιξη της επιστήμης και τελικά την βελτίωση στην ποιότητα της ζωής μας, ενώ η άλλη πλευρά προβάλλει τα δικαιώματα των ζώων, όπως και την αμφίβολη μεταφορά των συμπερασμάτων στους ανθρώπους.

Δύσκολα μπορεί να βρεί κανείς αντεπιχείρημα, τουλάχιστον στους επικριτές των πειραμάτων που έχουν σχέση με καλλυντικά, μια και είναι αδιανόητο να θανατώνεται ένα ζώο με τελικό στόχο τον καλλωπισμό κάποιου άλλου ‘ζώου’, ενώ τον λογαριασμό τον πληρώνει τις περισσότερες φορές ένα… τρίτο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση