Η νόσος Alzheimer μπορεί να ανιχνευθεί πολλά χρόνια πριν την εκδήλωση της.

Η νόσος Αlzheimer προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους την σημερινή εποχή. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα οτι αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στον Δυτικό κόσμο. Η έγκαιρη διάγνωση της είναι δυνατόν να επιτρέψει διάφορους απαραίτητους θεραπευτικούς χειρισμούς

Η ομάδα του Gary Small στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος ’ντζελες μετά απο μελέτη, 20 ανθρώπων άνω των 60 ετών σε μήκος χρόνου, διατείνεται οτι ο συνδυασμός δύο τεστ μπορεί να διαγνώσει την νόσο πολυ καιρό πριν εκδηλωθούν τα όποια συμπτώματα.

Αυτά τα τεστ είναι μία εξέταση αίματος που ανιχνεύει την γενετική προδιάθεση για την νόσο και η ακτινολογική εξέταση PET. Η τελευταία ανιχνεύει την πρόσληψη σακχάρου (ενέργειας) απο τα εγκεφαλικά κύτταρα εντοπίζωντας έτσι τα σημεία που έχουν βλάβη.

Οι ερευνητές στην μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States(2000; 97: 6037-6042) παρατήρησαν οτι όσοι είχαν το υπολειπόμενο γονίδιο APOE-4 μετά απο δύο χρόνια εμφάνιζαν εκτεταμένες βλάβες εγκεφάλου στο PET, απόλυτα συμβατές με τις βλάβες της νόσου.

Αντίθετα όσοι έφεραν το επικρατούν γονίδιο APOE-4 δεν παρουσιάσαν παρόμοιες βλάβες. Κατά τον ίδιο χρόνο ουδεμία έκπτωση των νοητικών λειτουργιών παρατηρήθηκε στις δύο ομάδες.
Ο Small καταλήγει ισχυριζόμενος οτι εάν αναγνωρισθούν οι έχοντες υψηλό κίνδυνο για την νόσο μπορεί να κερδηθεί αρκετός χρόνος με την χορήγηση αναστολέων χοληνεστεράσης και βιταμίνης Ε.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση