Κολπίτιδα (γενικά)

Άλλες ονομασίες

Κολπίτις.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Μόλυνση του κόλπου της γυναίκας απο ποικίλα αίτια οπως μικρόβια, μύκητες, ιούς. Δεν είναι αμιγώς σεξουαλικό νόσημα.

Παθογένεια

Είναι πολύ συνηθισμένο νόσημα ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Εκτός απο την σεξουαλική μετάδοση που είναι η συχνότερη, οι μικροοργανισμοί καραδοκούν στο περιβάλλον στο θαλασσινό νερό, τις πισίνες και την άμμο.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Ευάλωτη στους μικροοργανισμούς είναι τα μικρά κορίτσια επειδή δεν έχουν οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) για να προστατευθούν. Μολυσμένα εσώρουχα, κακή υγιεινή στην περιοχή συνηγορούν για την την πρόκληση κολπίτιδας σε αυτή την ηλικία. Μετά την εμφάνιση της περιόδου ο κόλπος ενώ προστατευέται αρκετά απο τους μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος εκτίθεται σε μολύνσεις που σχετίζονται με τις σεξουαλικές επαφές, τις κυήσεις, τους τοκετούς. Αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μιας κολπίτιδας. Στην εμμηνόπαυση όταν σταματούν οι εκκρίσεις ορμονών, ο κόλπος ξηραίνεται και δημιουργούνται προυποθέσεις ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Πρόληψη

Συχνό πλύσιμο των εξωτερικών γεννητικών όργάνων με αντισηπτικό.

Αποφυγή της κολύμβησης σε νερά που δεν είναι καλά χλωριωμένο η είναι μολυσμένο.

Αν ο σεξουαλικός σύντροφος είναι άγνωστος η προφύλαξη απο την νόσο πρέπει να βασίζεται στην χρήση προφυλακτικού κατά την επαφή. Ας σημειωθεί οτι για να περιορισθεί η πιθανότητα μόλυνσης το προφυλακτικό πρέπει να είναι καλής ποιότητος, ελαστικό και να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο απο την άρχη της σεξουαλικής επαφής.

Σιδερωμα των εσωρούχων.

Χρήση του σπιράλ για οσο χρόνο μόνον από έχει συστήσει ο ιατρός.

Προσεκτική την εκλογή του σεξουαλικού συντρόφου.

Αποφυγή των στενών ρούχων.

Τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο.

Κλινική εικόνα

Στα εσώρουχα της γυναίκας κάνουν την εμφάνισή τους λευκά υγρά και διαφανή στην αρχή και έπειτα κιτρινωπά με δυσάρεστη οσμή. Αυτά συνοδεύονται απο φαγούρα, πόνο και ερεθισμό του κόλπου.

Διάγνωση

Γίνεται με εξέταση του κόλπου (κολπικού επιχρίσματος) και καλλιέργεια των υγρών για την ανίχνευση του μικροοργανισμού.

Αντιμετώπιση

Γίνεται με την χορήγηση ενδοκολπικών αντιβιοτικών και χημειοθεραπευτικών.

Διαβάστε επίσης