Λόρδωση

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Λόρδωση καλείται η αύξηση πάνω από το φυσιολογικό του κυρτώματος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ-ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι αιτίες που προκαλούν τη λόρδωση είναι η κακή στάση λόγω συνήθειας ή λόγω μυϊκής αδυναμίας δηλ αδυναμίας των κοιλιακών και των εκτεινόντων τα ισχία, αντισταθμιστικά από κύφωση(προσπάθεια του ατόμου να διατηρηθεί όρθιο) και τα συγγενή εξαρθρήματα των ισχίων(πάθηση με την οποία γεννιέται το παιδί και όπου παρατηρείται ανωμαλία στην άρθρωση του ισχίου και συγκεκριμένα στη σχέση της κεφαλής του μηριαίου προς την κοτύλη ).Σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται λόρδωση στις γυναίκες μετά από την εγκυμοσύνη εξαιτίας της αδυναμίας των κοιλιακών μυών.
Οι παθολογικές αλλαγές στη λόρδωση είναι βράχυνση των μυών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης καθώς και συνδέσμων αυτής και διάταση των κοιλιακών και των συνδέσμων της πρόσθιας επιφάνειας της σπονδυλικής στήλης, αδυναμία στους γλουτιαίους και πρόβλημα στους οπίσθιους μηριαίους με αποτέλεσμα να επηρεάζεται όλο το κάτω άκρο.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή στη λόρδωση είναι αρχικά η συνειδητοποίηση της σωστής όρθιας στάσης από τον ασθενή. Για το λόγο αυτό το πρώτο που πρέπει να διδαχθεί ο ασθενής είναι η κίνηση της οπίσθιας κλίσης της λεκάνης με έντονη σύσπαση των κοιλιακών και των εκτεινόντων τα ισχία σε όλες τις θέσεις(ύπτια-ανάσκελα, πρηνή-μπρούμυτα, σε καθιστή και σε όρθια θέση). Η άσκηση αυτή διορθώνει την παραμόρφωση.
Επίσης ο ασθενής πρέπει να διδαχθεί πρόγραμμα ασκήσεων δίνοντας έμφαση στην αύξηση της κινητικότητας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και στην ενδυνάμωση των κοιλιακών και των εκτεινόντων τα ισχία ώστε να διατηρηθεί η οσφυϊκή μοίρα και η λεκάνη σε σωστή θέση. Τέλος πρέπει να διδαχθεί ασκήσεις διατατικές για όλους τους μυς που εμφανίζουν βράχυνση εξαιτίας της παραμόρφωσης. Συγχρόνως επιβάλλεται παρακολούθηση για συνοδά προβλήματα στα κάτω άκρα και ανάλογη προσαρμογή του προγράμματος σε αυτά.
Η πρόληψη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι είναι δυνατόν να προληφθεί η παραμόρφωση στα πρώτα στάδια και ν’ αποφευχθούν έτσι οι περαιτέρω παθολογικές αλλαγές.
Οι ασθενείς πρέπει ν’ ακολουθούν πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι ή και ομαδικά γυμναστικά προγράμματα με προσοχή ώστε να μην επιβαρύνεται η οσφυϊκή μοίρα σε θέση λόρδωσης. Η συνεχής παρακολούθηση του ασθενούς με λόρδωση βελτιώνει την κατάστασή του και προλαμβάνει την εξέλιξη της παραμόρφωσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση