Αθλητικό υπόδημα για βάδιση και jogging

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν αυτό το είδος παπουτσιών έχοντας υπόψη τους δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτον ότι το πόδι τείνει να κάνει πρηνισμό μετά το πάτημα και δεύτερον ότι κατά το τρέξιμο παράγονται δυνάμεις ίσες με το τριπλάσιο ή το τετραπλάσιο βάρος του σώματος. Για να ελεγχθεί ο πρηνισμός, η εσωτερική πλευρά των παπουτσιών αποτελείται από υλικό μεγαλύτερης πυκνότητας, συγκριτικά με την εξωτερική πλευρά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη μεσαία σόλα και στο μέρος της φτέρνας, ώστε να είναι ιδιαίτερα απορροφητικά σε αυτά τα σημεία, αφού το πάτημα στο jogging και τη βάδιση γίνεται με ολόκληρο το πέλμα. Εκτός από την ικανότητα απορρόφησης και την ελαστικότητα τα παπούτσια πρέπει να είναι και σταθερά.

Υγιεινή και Αθλητικό υπόδημα

Κατά τη διάρκεια της άσκησης η εφίδρωση αυξάνεται. Οι ασκούμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν κάλτσες από απορροφητικό υλικό και εάν ιδρώνουν πολύ να αλλάζουν κάλτσες κατά τη διάρκεια της προπόνησης.. Ως γνωστόν το «υγρό» περιβάλλον ευνοεί τις μυκητιάσεις. Τα παπούτσια πρέπει να διατηρούνται καθαρά και να πλένονται συχνά. Δεν πρέπει να στεγνώνουν με τεχνητά μέσα ( αερόθερμο, καλοριφέρ κ.α ) γιατί η υπερβολική ζέστη χαλάει τις σόλες και σκληραίνει το δέρμα, με αποτέλεσμα τα παπούτσια να χάνουν την ελαστικότητά τους και να σκίζονται ευκολότερα.

Προβλήματα από τη χρήση ακατάλληλων αθλητικών παπουτσιών.

Γενικά:
1. Μειωμένη απόδοση έργου και κακή τεχνική.
2. Κακή ισορροπία.
3. Προβλήματα υγείας, όπως: εκδορές ,έλκη, κάλοι, ερεθισμοί και φουσκάλες, πιθανά εξαρθρήματα του μεγάλου δακτύλου από μονομερή συμπίεση, πτώση των νυχιών ή ανώμαλη κατεύθυνση, ανάπτυξη μυκητιάσεων λόγω κακού αερισμού.
Κακώσεις της ποδοκνημικής.
1. Διαστρέμματα.
2. Τενοντίτιδες.
3. Ρήξεις τενόντων και συνδέσμων.
Τέλος παράγοντες που συμβάλλουν στην προδιάθεση για τραυματισμούς της ποδοκνημικής σε συνδυασμό με τα ακατάλληλα παπούτσια είναι: Η καιρικές συνθήκες, η ποιότητα του χώρου άσκησης, η ηλικία και η κατάσταση της
υγείας των αθλουμένων και οι παθολογικές καταστάσεις του άκρου ποδιού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση