μουστοκουλουρο θερμιδες | τσιγαρο και παγκρεας | καταγμα σφυρων αποκατασταση | κρυολογημα που επιμενει δεκατα

Αμοιβάδωση ηπατική


Άλλες ονομασίες

Αμοιβαδικό απόστημα ηπατικό.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Μόλυνση του ήπατος απο το παράσιτο Entamoeba histolytica.

Παθογένεια

Οι άνθρωποι είναι ο μόνος γνωστός ξενιστής και είναι γενικά ευπαθείς. Η μετάδοση γίνεται με την πρόσληψη του παρασίτου κυρίως απο μολυσμένη τροφή και νερό. Οι μικροοργανισμοί διηθούν το έντερο και προσβάλλουν το ήπαρ δημιουργώντας αποστήματα.

Πρόληψη

Η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, η προστασία του δικτύου υδρεύσεως απο τις μολύνσεις με κόπρανα, και η προστασία των τροφίμων απο μόλυνση απο τις μύγες εμποδίζουν τη μετάδοση της νόσου.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα μπορει να παρουσιασθούν σιγά-σιγά η αιφνιδιαστικά. Οι κύριες εκδηλώσεις είναι υψηλός πυρετός, πόνος στην κοιλιά, διογκωμένο ήπαρ, κακουχία και εξάντληση.

Διάγνωση

Γίνεται με ειδική εξέταση κοπράνων και εξετάσεις αίματος (ορολογικές), υπερήχογραφημα η αξονική τομογραφία ήπατος και απευθείας παρακέντηση των αποστημάτων.

Αντιμετώπιση

Το αντιβιοτικό μετρονιδαζόλη είναι το φάρμακο εκλογής απαιτεί όμως θεραπεία τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Η πρόγνωση της νόσου όταν υποβληθεί σε θεραπεία ειναι καλή. Χωρίς άμεση θεραπεία το αμοιβαδικό απόστημα μπορεί να σπάσει και να απειλήσει την ζωή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.