ι τι ασκησεις φυσιοθεραπειας κανεις για τους πνευμονες | ρυτιδες | νόσος crohn | αιματοκριτης

Νάτριο (Νa)


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο 100 γραμμάρια Νατρίου (αυτό σημαίνει περίπου 250 γραμμάρια χλωριούχου νατρίου).

Ποιός είναι ο ρόλος του

Το νάτριο αποτελεί το κύριο κατιόν των εξωκυττάριων υγρών του σώματος. Ο ρόλος του, είναι να διατηρεί σταθερό τον όγκο των εξωκυττάριων υγρών του σώματος, την οξεο-βασική ισορροπία, αλλά και τα ηλεκτροφυσιολογικά φαινόμενα των μυών και των νεύρων (μυική σύσπαση, μετάδοση νευρικής ώσης). Ο όγκος και η οσμωτική πίεση του αίματος και των υγρών του σώματος, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη συγκέντρωση κατιόντων νατρίου.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη νατρίου έχει συμπτώματα όπως μυικές κράμπες, ναυτία, έμετο, ζαλάδες, καταπληξία. Έλλειψη νατρίου προκαλεί συνήθως η έντονη εφίδρωση λόγω του ό,τι το νάτριο αποβάλλεται με τη μορφή χλωριούχου νατρίου μέσω του ιδρώτα.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερπρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Πάντως ο ρόλος της υπερπρόσληψης νατρίου στην παθογέννεση της υπέρτασης έχει προκαλέσει πολύ ενδιαφέρον, αλλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη σχέση είναι ασαφή. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι η χαμηλή πρόσληψη νατρίου βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης στα υπερτασικά άτομα.

Πηγές

Το νάτριο βρίσκεται στο αλάτι, τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλμυρά σνακς, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Νατρίου (Να)

Βρέφη εώς 3 μηνών 210mg
Βρέφη 4-6 μηνών 280mg
Βρέφη 7-9 μηνών 320mg
Βρέφη 10-12 μηνών 350mg
Παιδιά 1-3 ετών 500mg
Παιδιά 4-6 ετών 700mg
Παιδιά 7-10 ετών 1200mg
Ανδρες 11-14 ετών 1600mg
Ανδρες 15 ετών + 1600mg
Γυναίκες 11-14 ετών 1600mg
Γυναίκες 15 ετών + 1600mg

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.