πως φροντιζεις ενα ασθενει με εγκεφαλικο | σφαγιτης | μπαμπέζια | τοξικο μεγακολο | σιαλαδενίτιδα

Δηλητηρίαση από το τρωκτικοκτόνο Στρυχνίνη


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η δηλητηρίαση που οφείλεται στο δηλητήριο Στρυχνίνη, αλκαλοειδές που παρασκευάζεται από το Ινδικό δέντρο “Στρύχνος του εμετικού καρύου”, που χρησιμοποιείται ως τρωκτικοκτόνο.

Παθογένεια

Η δράση του δηλητηρίου εντοπίζεται στο νωτιαίο μυελό και ταυτόχρονα αδρανοποιεί τη δράση της χολινεστεράσης. Ως συνέπεια έχουμε την εμφάνιση σπασμών σε ολόκληρο το μυικό σύστημα του ζώου και στο τέλος έχουμε την εκδήλωση ασφυξίας.

Πρόληψη

Η τοξικότητα των φαρμάκων αυτών είναι υψηλή. Οι δηλητηριάσεις αυτές προκαλούνται εύκολα στα ζώα και οφείλονται είτε σε αμέλεια ή σε σκόπιμη ενέργεια (φόλα). Επίσης ο σκύλος και η γάτα μπορεί να προσλάβουν το δηλητήριο αυτό, τρώγοντας νεκρό ποντκό, που είχε δηλητηριαστεί από την ουσία.

Κλινική εικόνα

Τα πρώτα συμπτώματα δηλητηρίασης εμφανίζονται 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά τη λήψη από το στόμα. Εκδηλώνονται τετανικοί σπασμοί όλων των μυών του σώματος, με χαρακτηριστική την έκταση του τραχήλου προς τα άνω και πίσω.

Διάγνωση

Από το ιστορικό και τα κλινικά συμπτώματα. Για τον εργαστηριακό προσδιορισμό σε νεκροτομικά ευρήματα, χρησιμοποιούνται συνήθως διάφορες τεχνικές (TLC).

Αντιμετώπιση

Χρησιμοποιείται διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου ή ταννικού οξέος. Η κυρίως όμως θεραπεία, είναι συμπτωματική με ορούς, εμετικές ουσίες (απομορφίνη) και χορήγηση βαρβιτουρικών και κυρίως Νεμβουτάλη.

Η αλόγιστη και υπερβολική χρήση εντομοκτόνων, προκαλεί υψηλή συγκέντρωσή τους στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών εμβίων όντων και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή στην υγεία του ανθρώπου.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.