σαρκωμα | αυτοματος πνευμοθωρακας | υπερκερατωση σκυλοι | γυναικεια νυκτοουρια | ???????? ??????? ??????

Ατοπία


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι μία κνησμώδης δερματοπάθεια του σκύλου και της γάτας, στην οποία διάφορα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον, ευαισθητοποιούν το ζώο και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα και αναπνευστική αλλεργία ( αμέσου τύπου υπερευαισθησία ή τύπος 1).

Παθογένεια

Η ατοπία κατά πάσα πιθανότητα είναι κληρονομική νόσος. Αλλοι παράγοντες που υποβοηθούν κατά τους πρώτους μήνες ζωής, είναι οι παρασιτώσεις, οι ιογενείς λοιμώξεις και οι εμβολιασμοί. Η υπεύθυνη ουσία είναι η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Στη συνέχεια και για την εκδήλωση της ατοπίας εμπλέκεται μία πλειάδα πολύπλοκων μηχανισμών.

Κλινική εικόνα

Στην ατοπική δερματίτιδα παρατηρείται κνησμός στην περιοχή του προσώπου, τις μασχάλες, τα πτερύγια των αυτιών, την κάτω κοιλιακή χώρα, την πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα και δαγκώνουν τα κάτω σημεία των άκρων. Η χρόνια φλεγμονή και ο κνησμός προκαλούν υπερχρωμία, λειχηνοποίηση αλωπεκία και αλλαγή του χρώματος του τριχώματος. Συχνά συνυπάρχει έξω ωτίτιδα. Στη συνέχεια υπάρχει βακτηριδιακή επιπλοκή.
Στη γάτα η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται με τις εξής μορφές : κνησμός στην κεφαλή, κεχροειδής δερματίτιδα, εωσινοφιλικό έλκος, εωσινοφιλικό κοκκίωμα, εωσινοφιλικές πλάκες, αυτοπροκαλούμενη αλωπεκία - υποτρίχωση.

Διάγνωση

Βασίζεται στο ιστορικό, στα κλινικά ευρήματα και την ενδοδερμική δοκιμασία.

Αντιμετώπιση

1. απομάκρυνση των υπεύθυνων αλλεργιογόνων από το περιβάλλον του ζώου.
2. συστηματική χορήγηση γλυκοκορτικοειδών (προσοχή στη μακροχρόνια χορήγηση)
3. χρησιμοποίηση αντιισταμινικών (διφαινιδραμίνη, χλωρφαιναμίνη, υδροξυζίνη, κλεμαστίνη, αμιτρυπτιλίνη.
4. μακροχρόνια χορήγηση ω-3/ω-6 ακόρεστων λιπαρών οξέων.
5. απευαισθητοποίηση ή ανοσοθεραπεία. με τη χρήση σχετικών εμβολίων.

Διαφορική Διάγνωση.

Σκύλος : αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα, τροφική αλλεργία, αλλεργική από ενδοπαράσιτα δερματίτιδα, ερεθιστική δερματίτιδα, σαρκοκοπτική ψώρα, δεμοδήκωση, βακτηριδιακή αλλεργική δερματίτιδα
Γάτα : αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα, τροφική δερματίτιδα, δερματοφυτίαση, νωτοεδρική ψώρα,σεΥλετιέλλωση, ωτοδηκτική ψώρα, ψυχογενής αλωπεκία.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.