Παγκρεατική Ανεπάρκεια (Εξωκρινής)

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η Παγκρεατική ανεπάρκεια είναι νόσος που εμφανίζεται σε ένα σκύλο ή μία γάτα όταν υπάρχει καταστροφή του Παγκρέατος σε ποσοστό πάνω από 90%.

Παθογένεια

Κατ’αρχήν υπάρχει έλλειψη παγκρεατικών ενζύμων, οπότε δημιουργείται κακή πέψη των τροφών και παρανονή μεγάλης ποσότητας νερού στο έντερο. Επίσης το περιεχόμενο του εντέρου είναι όξινο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται διάφορα σαπροφυτικά βακτήρια. Το περιεχόμενο του εντέρου παραμένει στο έντερο περισσότερο χρόνο.

Αιτιολογία

1. νεανική παγκρεατική ανεπάρκεια, όταν η βλάβη του παγκρέατος είναι συγγενής.
2. επανειλημμένες κρίσεις οξείας παγκρεατίτιδας
3. χρόνια παγκρεατίτιδα, η οποία τελικά οδηγεί σε παγκρεατική ανεπάρκεια.

Κλινική εικόνα

Προοδευτική απώλεια βάρους, υπεργλυκαιμία, βουλιμία, ληθαργικότητα, άφθονα λευκά ή πορτοκαλί κόπρανα, είναι τα συπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η παγκρεατική ανεπάρκεια.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στα συμπτώματα και σε ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις όπως :
1. μικροσκοπική εξέταση κοπράνων, 2. δοκιμασία της ακτινογραφικής πλάκας, 3. δοκιμασία θολερότητας, 4. ΒΤ-ΡΑΒΑ test, 5. δοκιμασία απορρόφησης D-ξυλόζης, 6. προσδιορισμός της ποσότητας λίπους των κοπράνων, 7. αμυλάση και λιπάση ορού αίματος, 8. γλυκόζη αίματος και ούρου, 9. SGPT, SAP.

Αντιμετώπιση

Χορήγηση παγκρεατικών ενζύμων, σε κάθε γεύμα, σε συνδυασμό με τη χορήγηση σιμετιδίνης. Χορήγηση βιταμινών A, D, E, K, B12 και Φολικού οξέος
Χορήγηση οξυτετρακυκλίνης, τυλοζίνης, μετρονιδαζόλης.
Τριγλυκερίδια μέσης αλύσου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση