οριακή διαταραχή προσωπικότητας τεστ | ποτε κανουμε αντιτετανικο | στιγμα μεσογειακης αναιμιας

Γαστρικά Ελκη


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι νόσος που οφείλεται σε εκτεταμένη και σε βάθος βλάβη του γαστρικού βλεννογόνου. Πιο συχνά τα γαστρικά έλκη εμφανίζονται σε ενήλικες σκύλους.

Παθογένεια

Το σύνδρομο της προσαρμογής (stress), η μαστοκυττάρωση (νεοπλασία των εντεροενδοκρινών κυττάρων), καθώς και όλοι οι παράγοντες που προκαλούν οξεία και χρόνια γαστρίτιδα, ενέχονται για την δημιουργία γαστρικών ελκών. Στο stress, έχουμε τη δημιουργία συμπαθοτονίας, την υπερέκκριση κατεχολαμινών και εξ αιτίας αυτού την δημιουργία γαστρκού έλκους. Η μαστοκυττάρωση δημιουργεί έλκος λόγω της αυξημένης παραγωγής ισταμίνης και της διέγερσης των Η2 υποδοχέων.

Τα περισσότερα γαστρικά έλκη δημιουργούνται στην περιοχή μεταξύ θόλου και σώματος στομάχου και στην αρχή του δωδεκαδακτύλου.

Κλινική εικόνα

Το τυπικό σύμπτωμα είναι ο εμετός ο οποίος περιέχει αίμα σε χρώμα σκούρο καφέ. Στη ψηλάφηση του στομάχου από τα κοιλιακά τοιχώματα υπάρχει αντίδραση πόνου. Τα γαστρικά έλκη μπορεί να οδηγήσουν σε διάτρηση του στομάχου.

Διάγνωση

Το ιστορικό από τον ιδιοκτήτη, τα συμπτώματα, η ακτινογραφία με βαριούχο γεύμα και η γαστροσκόπηση οδηγούν στη διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Για τη θεραπεία γίνονται συνδυασμοί και χορηγούνται : αντιόξινα (AlOH, MgOH), ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων, κυτταροπροστατευτικές ουσίες (σουκραλφάτη).

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.