θερμιδες κουνουπιδι | ερπης | μηνισκος | πωσ γινεται η αποξεση μετα απο αποβολη | τρανσαμινάσες

Οξεία Γαστρίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η οξεία γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου, που παρατηρείται πολύ συχνά στο σκύλο και τη γάτα.

Παθογένεια

Είναι συνήθως δύσκολη η αναγνώριση του αιτίου που προκαλεί γαστρίτιδα. Πάντως συνήθως γαστρίτιδα προκαλούν : 1. αλλοιωμένα τρόφιμα, 2. λοιμώδη νοσήματα (λοιμ, ηπατίτιδα, Carre, παρβοϊωση, κορωναίωση, μηκυτιάσεις, παρασιτώσεις), 3. τοξίνες βακτηρίων, μυκήτων, 4. ξένα σώματα, 5. φάρμακα, χημικές ουσίες (ασπιρίνη, κορτικοστεροειδή, μόλυβδος, απορρυπαντικά), 6. φυτά και φυτοτοξίνες, 7. αλλεργικές καταστάσεις, 8. δευτερογενείς καταστάσεις (ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια), 9. shock και stress. Ολες οι προηγούμενες καταστάσεις σε μέτριο ή σε μεγάλο βαθμό προκαλούν βλάβη στο βλεννογόνιο φραγμό του στομάχου και προκαλούν γαστρίτιδα.

Πρόληψη

Η πρόληψη της γαστρίτιδας, αφορά στην πρόληψη για κάθε έναν χωριστά από τους παράγοντες που προκαλούν γαστρίτιδα.

Κλινική εικόνα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο εμετός. Συνήθως συνυπάρχουν ή προηγούνται συμπτώματα ναυτίας (σιελόρροια, κινήσεις μάσησης) και πολυδιψία. Το έμεσμα μπορεί να είναι υδαρές, με περιεχόμενο τροφής, μπορεί να έχει βλέννες, ή χολή. Το ζώο εύκολα αφυδατώνεται και κατά τρόπο παράδοξο στις εργαστηριακές εξετάσεις παρουσιάζει οξέωση και όχι αλκάλωση όπως θα αναμενόταν.

Διάγνωση

Στηρίζεται στο ιστορικό από τον ιδιοκτήτη του ζώου, τα συμπτώματα, τις βιοχημικές εξετάσεις, την παρασιτολογική εξέταση κοπράνων, και τέλος τη γαστροσκόπηση.

Αντιμετώπιση

Δίαιτα πλήρης για τουλάχιστον 24 ώρες. Συνήθως για τη θεραπεία της γαστρίτιδας χρησιμοποιούνται οι παρακάτω κατηγορίες φαρμάκων : οροί και ηλεκτρολύτες, αντιεμετικά (μετοκλοπραμίδη) κυρίως ενδομυικά, αντιχολινεργικά (ατροπίνη), αντιόξινα (MgOH, AlOH), ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων (σιμετιδίνη). Πολλές φορές συνιστάται η γαστροτομή για την αφαίρεση ξένου σώματος.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.