Tilt test

Tilt test: Τι είναι και πώς γίνεται

Το tilt test είναι μια δοκιμασία που χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση κυρίως των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ζάλης ή απώλειας συνείδησης που μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές της αρτηριακής πίεσης ή του καρδιακού ρυθμού. Επομένως η κύρια στόχευση της εξέτασης αφορά σε αυτό που επιστημονικά αποκαλείται νευροαγγειακή συγκοπή και που συμβαίνει κυρίως όταν ο ασθενής στέκεται όρθιος.

Πώς γίνεται το tilt test;

Το tilt test γίνεται σε νοσοκομείο ή κλινική. Το άτομο ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι του οποίου η θέση μπορεί να αλλάξει έως περίπου τις 90ο (κατά την εξέταση σχεδόν όρθια θέση στις 70ο). Το κρεβάτι κλίνει σιγά-σιγά σε μια όρθια θέση, όπου το άτομο παραμένει κατά μέσο όρο για περίπου 30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του tilt test, ο/η ασθενής  παρακολουθείται στενά για τυχόν συμπτώματα σχετιζόμενα με συγκοπή, όπως ζάλη, θολή όραση, ναυτία ή έμετος, απώλεια αισθήσεων. Ο ιατρός επίσης παρακολουθεί τακτικά την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς του εξεταζόμενου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το tilt test;

Η επιτυχία του tilt test μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Ηλικία: Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα συγκοπής κατά τη διάρκεια του tilt test.
  • Βάρος: Τα άτομα με υπερβολικό βάρος είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα συγκοπής κατά τη διάρκεια του tilt test.
  • Φάρμακα: Αντιυπερτασικά ή αντιαρρυθμικά, μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων συγκοπής κατά τη διάρκεια του tilt test.

Πότε χρησιμοποιείται το tilt test;

Το tilt test χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της νευροαγγειακής συγκοπής. Η νευροαγγειακή συγκοπή είναι μια μορφή συγκοπής που προκαλείται από την πτώση της αρτηριακής πίεσης ή από διαταραχές του ρυθμού όταν το άτομο στέκεται όρθιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει αν το tilt test είναι θετικό;

Ένα θετικό tilt test σημαίνει ότι ο εξεταζόμενος παρουσίασε συμπτώματα συγκοπής κατά τη διάρκεια του τεστ. Αυτό υποδηλώνει ότι το άτομο ενδέχεται να πάσχει από νευροαγγειακή συγκοπή. Σε κάθε περίπτωση η στενή παρακολούθηση επιτρέπει το εμφανιζόμενο σύμπτωμα να συνδυαστεί με την πτώση της πίεσης ή την αλλοίωση των καρδιακών παλμών αν κάτι τέτοιο καταγραφεί.

Τι σημαίνει αν το tilt test είναι αρνητικό;

Ένα αρνητικό tilt test σημαίνει ότι το άτομο δεν παρουσίασε συμπτώματα συγκοπής κατά τη διάρκεια του τεστ. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το άτομο δεν έχει νευροαγγειακή συγκοπή. Αυτό συμβαίνει διότι η νευροαγγειακή συγκοπή ενίοτε εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως όταν το άτομο φοράει στενά ρούχα ή όταν βρίσκεται σε ένα ζεστό περιβάλλον.

Εναλλακτικές λύσεις στο tilt test

Υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις στο tilt test, όπως:

  • Δοκιμασία ορθοστατικής υπότασης: Είναι μια απλή εξέταση που μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Η εξέταση περιλαμβάνει τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών του ατόμου σε όρθια και ύπτια θέση.
  • Δοκιμασία Valsalva: Επίσης μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Η εξέταση περιλαμβάνει την προσπάθεια του ατόμου να κλείσει τη μύτη του και να εκπνεύσει με δύναμη για περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Αναλόγως με το ληφθέν ιστορικό και τα συμπτώματα σας ο ιατρός σας θα αποφασίσει ποια εξέταση είναι η καλύτερη για εσάς. Ας ληφθεί υπόψιν ότι ιδανικά ο ασθενής θα πρέπει να προσέρχεται συνοδευόμενος για να εξετασθεί. Έτσι διασφαλίζεται η μέγιστη ασφάλεια και μετά την δοκιμασία σε περίπτωση που αυτή απέβη θετική.

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!