Τι είναι το εμφυτεύσιμο Holter;

Τι είναι το εμφυτεύσιμο Holter ή implantable loop recorder (ILR);

Το εμφυτεύσιμο Holter είναι μια συσκευή καταγραφής του καρδιακού ρυθμού εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας. Αποτελεί το επόμενο βήμα στην διερεύνηση των αρρυθμιών μετά το Holter ρυθμού.

Η συσκευή είναι μικρή και έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το καπάκι ενός στυλό και τοποθετείται κάτω από το δέρμα. Έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τις αρρυθμίες, όταν αυτές συμβαίνουν και να καταγράφει το καρδιογράφημα. Στη συνέχεια, η καταγραφή μπορεί να ανασυρθεί ασύρματα από τη μνήμη τη συσκευής. Έτσι, ο αρρυθμιολόγος μπορεί να αναλύσει το συμβάν μετέπειτα και να θέσει τη διάγνωση.

Υπερέχει το εμφυτεύσιμο από το απλό Holter ρυθμού;

Το απλό Holter ρυθμού δυστυχώς έχει χρονικούς περιορισμούς. Η διάρκεια της καταγραφής είναι συνήθως 24 ή 48 ώρες ενώ κάποιες συσκευές μπορεί να φθάνουν τις 7 ημέρες. Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό μια αρρυθμία να συμβεί εκτός του διαστήματος καταγραφής και να παραμείνει αδιάγνωστη. Ένας εμφυτεύσιμος καταγραφέας όμως έχει διάρκεια μπαταρίας που πλησιάζει τα τρία χρόνια. Το γεγονός αυτό αυξάνει εκθετικά την πιθανότητα «σύλληψης» ενός επεισοδίου, όπως για παράδειγμα ένα αθόρυβο και ασυμπτωματικό επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.

Πότε είναι χρήσιμο ένα εμφυτεύσιμο Holter;

Πολλές φορές ένας ασθενής μπορεί να έχει υποστεί ένα ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα επεισόδιο απώλειας αισθήσεων που ενδέχεται να συνοδεύεται και από τραυματισμό. Άλλοι ασθενείς μπορεί περιοδικά να έχουν αίσθημα ζάλης με ή χωρίς αίσθημα παλμών. Όταν οι εξετάσεις που διενεργούνται συμπεριλαμβανομένου και του απλού Holter είναι αρνητικές, δηλαδή δεν αναδεικνύουν τίποτε το παθολογικό ή τίποτε σχετικό με το συμβάν τότε εγείρεται ακόμη εντονότερη η υποψία μιας αρρυθμίας που μπορεί να μην προειδοποιεί (δεν τη νιώθουμε), αλλά νιώσαμε τις δραματικές συνέπειες της.

Μια τέτοια αρρυθμία μπορεί για παράδειγμα να είναι μια ταχεία αρρυθμία (όπως η κολπική μαρμαρυγή), είτε μια βραδεία αρρυθμία όπως για παράδειγμα μια σοβαρή δυσλειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς που απαιτεί καρδιακή βηματοδότηση. Αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα πιθανών ευρημάτων. Είναι προφανές ότι η επιλογή της θεραπείας βασίζεται στο είδος της διάγνωσης όταν αυτή τελικώς τεθεί βάσει της καταγραφής.

Πως γίνεται η εμφύτευση; Είναι επώδυνη;

Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική. Υπό συνθήκες τοπικής αντισηψίας και υπό τοπική αναισθησία δίπλα στο στέρνο γίνεται μια μικρή τομή. Από αυτή την τομή εισάγεται στον ιστό κάτω από το δέρμα η μικρή αυτή συσκευή όπου και παραμένει «αόρατη» έως και τρία χρόνια βοηθώντας τον ιατρό να θέσει μια διάγνωση που αλλιώς θα ήταν σχεδόν αδύνατη. Στο τέλος της περιόδου των τριών ετών ή όταν η συσκευή έχει βοηθήσει και δεν είναι πια απαραίτητη, τότε αφαιρείται με τον ίδιο ανώδυνο τρόπο.

Συμπερασματικά

Ο εμφυτεύσιμος καταγραφέας ρυθμού είναι ένα απαραίτητο μέσο εντοπισμού των καρδιακών αρρυθμιών, όταν αυτές δεν μπορούν να εντοπισθούν διαφορετικά. Πρόκειται για μια συσκευή, η οποία συμβάλλει στον συσχετισμό του καρδιακού ρυθμού και των τυχών συμπτωμάτων του ασθενούς. Η τοποθέτηση του κάτω από το δέρμα είναι ελάχιστα επεμβατική και σχεδόν εντελώς ανώδυνη. Η διαδικασία εμφύτευσης στερείται σοβαρών επιπλοκών καθιστώντας τη διαγνωστική αυτή λύση εξαιρετικά ελκυστική.

Τέλος, η βαρύνουσα σημασία της συσκευής αυτής έγκειται στο γεγονός ότι η διαγνωστική της αξία είναι τεράστια. Ο έγκαιρος εντοπισμός των καρδιακών αρρυθμιών βοηθά τον θεράποντα καρδιολόγο στο σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου άμεσα με στόχο την αποφυγή της επανάληψης ή της εμφάνισης νέων συμβαμάτων που συχνά αποδεικνύονται επικίνδυνα για την υγεία και την ίδια τη ζωή μας.

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!