Ωτίτιδα και Ayurveda

Με απλά μέσα, μπορεί κάθε μητέρα να βοηθήσει το παιδί της το οποίο παραπονείται για οξύ πόνο στο αυτί, έχει υπερένταση, λίγο πυρετό, κλπ. Το κυριότερο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει κάποιο απλό αναλγητικό (όπως είναι το σιρόπι παρακεταμόλης), λίγη βιταμίνη C και στη συνέχεια να πάρει δύο μικρές πετσέτες χεριών και το …σίδερο που χρησιμοποιεί για το σιδέρωμα των ρούχων. Έχοντας το σίδερο στην πρίζα, σιδερώνει την πρώτη πετσέτα και ενόσω είναι ακόμη καυτή, την κρατάει σε επαφή με το αυτί του παιδιού, έως ότου αρχίσει να κρυώνει. Στο μεταξύ, έχει ζεστάνει τη δεύτερη πετσέτα και την τοποθετεί στο αυτί μόλις η πρώτη είναι πλέον χλιαρή. Εάν το κάνει αυτό για δέκα περίπου λεπτά και το επαναλάβει κάθει μία με δύο ώρες, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις η “οξεία μέση ωτίτιδα” υποχωρεί μέσα σε μία ημέρα (το πολύ), χωρίς να χρειαστεί η λήψη οποιουδήποτε αντιβιοτικού.

Μπορεί κανείς βέβαια να συνδυάσει και σταγόνες στο αυτί που πάσχει με ζεστό λάδι. Είναι επίσης χρήσιμο να υπάρχει σε κάθε σπίτι με παιδιά, κάθε χειμώνα λίγο σουσαμέλαιο στο οποίο θα έχουμε αφήσει για μία εβδομάδα ψιλοκομένη ρίζα ginger και θα το έχουμε σουρώσει. Το χρησιμοποιούμε χλιαρό (σε ποσότητα δύο με τρείς σταγόνες), στο αυτί που πονάει.

Το σημαντικό βέβαια μύνημα (προς όλους και ειδικά τις μητέρες…), είναι το ότι δεν αποκλείουμε με φανατισμό τη χρήση των αντιβιοτικών, ή όποιων άλλων μέσων έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας και τα οποία σαφώς δεν υπήρχαν τα πανάρχαια χρόνια, αλλά προσπαθούμε στην αρχή με όσο γίνεται πιό απλές και φυσικές μεθόδους να βοηθήσουμε τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς και το ανοσοποιητικό του σύστημα για να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση