Λιποθυμία: Αντιμετώπιση

Λιποθυμία είναι μια σύντομη απώλεια συνείδησης, που προκύπτει από τη μείωση της ποσότητας οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και κάποιο υποκείμενο νόσημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, προκειμένου να μην κινδυνέψει το άτομο.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ένα λιποθυμικό επεισόδιο σε ένα υγιές άτομο θα περάσει γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, ένα επεισόδιο λιποθυμίας ή συγκοπής σε ένα άτομο με προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ή εγκεφαλική νόσο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες παθήσεις μπορεί να σηματοδοτεί ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει και μπορεί ακόμη και να είναι απειλητικό για τη ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η άμεση ιατρική φροντίδα είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη.

Όταν κάποιος πέφτει αναίσθητος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι αναπνέει. Εάν, δεν αναπνέει θα πρέπει να γίνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) Η ΚΑΡΠΑ αποτελείται από θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητό αερισμό με σκοπό να διατηρηθεί η ροή του αίματος και η οξυγόνωση μετά καρδιακή ανακοπή.

Μια παραλλαγή της ΚΑΡΠΑ γνωστή και ως ΚΑΡΠΑ «μόνο με χέρια» (COCPR) αποτελείται μόνο από θωρακικές συμπιέσεις. Επιπλέον, ό,τι ασφυκτικό φοράει το άτομο θα πρέπει να ανοίξει, ώστε να αναπνέει ελεύθερα. Αν κάποιος λιποθυμά συχνά, δεν αναρρώνει γρήγορα, λιποθύμησε καθισμένος ή ξαπλωμένος ή λιποθύμησε χωρίς προφανή αιτία, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε αμέσως το Ε.Κ.Α.Β.

Ένας τραυματισμός στο κεφάλι από πτώση είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο ή ακόμα και αιμορραγία στον εγκέφαλο από λιποθυμία μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα. Ακόμα, υπάρχουν Ωχρότητα, αδυναμία, ζάλη, αίσθηση απώλειας ακοής, μειωμένη όραση, ναυτία, εφίδρωση, ταχυκαρδία ή αρρυθμία και ωχρότητα είναι μερικά από τα συμπτώματα. Απώλεια μνήμης τη στιγμή της λιποθυμίας συναντάται ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Αποφύγετε να προσπαθήσετε να υποστηρίξετε κάποιον που καταρρέει! Ως μορφή άμυνας, αξιοποιεί την πτώση. Η βαρύτητα διευκολύνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο όταν ένα άτομο βρίσκεται οριζόντια, γεγονός που επιταχύνει την ανάκτηση των αισθήσεων.

Βεβαιωθείτε ότι αναπνέει. Το 40% των καρδιακών ανακοπών χαρακτηρίζονται από μάρτυρες ως «λιποθυμία». Σηκώνουμε τα πόδια κατά περίπου 30 εκατοστά για να αυξήσουμε την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, εάν ο ασθενής αναπνέει και δεν έχει επιπλέον τραυματισμούς.

Φροντίζουμε να μπορεί να αναπνέει καλά, δεν τον μετακινούμε σε περίπτωση που έχει τραυματιστεί. Το άτομο πρέπει να τεθεί σε πλευρική στάση ασφαλείας εάν πρέπει να το αφήσουμε μέχρι να ανακάμψει πλήρως. Θα πρέπει να περιμένει να πιει οτιδήποτε μέχρι να θεραπευτεί πλήρως.

Αφού αναρρώσει πλήρως, τον βάζουμε να κάθεται και να τον παρακολουθούμε. Μην καλύπτετε το άτομο γιατί η θερμότητα προκαλεί αγγειοδιαστολή, μειώνοντας την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση η λιποθυμία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κάτι επικίνδυνο και ανησυχητικό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από ειδικούς γιατρούς, ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε νέα απώλεια συνείδησης.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!