You are currently viewing Κονδυλώματα
Από το αρχείο του συγγραφέα (PSMedical)

Κονδυλώματα

HPV – Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Είναι ο ιός ο οποίος προκαλεί τα κονδυλώματα που είναι κλινικός όρος αναφοράς σε διογκώσεις στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 189 υπότυποι του ιού των θηλωμάτων από τους οποίους οι 120 προσβάλουν τον άνθρωπο, περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, ενώ λίγοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα.

Μετάδοση

  1. Σεξουαλική επαφή με ή χωρίς προφυλακτικό
  2. Στοματικό σεξ
  3. Από ξυριστική μηχανή που έχει χρησιμοποιηθεί σε πάσχουσα περιοχή
  4. Έντονη τριβή της γεννητικής χώρας με γεννητικά όργανα ή δάκτυλα ή μολυσμένα αντικείμενα όπως ερωτικά βοηθήματα ,μολυσμένες πετσέτες κτλ.

Προσοχή Ιδιαίτερη

Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων ή όταν γνωρίζει κάποιος τον ερωτικό σύντροφό του λιγότερο από 8 μήνες πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές αποτελεί μεγάλο κίνδυνο ή πιθανότητα για μετάδοση του ιού.

Πέραν των δερματικών κονδυλωμάτων αυξάνεται λόγω όλων των ανωτέρω παραγόντων και η συχνότητα άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων δερματικών νοσημάτων, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η μολυσματική τέρμινθος.  Ο προϋπάρχων ή ο συνυπάρχων έρπης των γεννητικών οργάνων, επίσης δημιουργεί εστίες εισόδου του ιού.

Ποιές μορφές έχει

1.   Μορφή μικρού κουνουπιδιού, ανοιχτού ή σκούρου χρώματος
2.   Μορφή μικρού και λείου λόφου, στο χρώμα της επιδερμίδας
3.   Μορφή με υπερκερατωσική επιφάνεια, ανάγλυφη και τραχεία
4.   Μορφή επίπεδη, σαν κηλίδα σκούρου χρώματος
5.   Μορφή νηματοειδής δίκην θυσάνου, συνήθως ανοιχτόχρωμη
6.   Μορφή με μίσχο, δίκην θηλωμάτων, συνήθως σκουρόχρωμη

Θεραπεία

Αφαίρεση των κονδυλωμάτων γίνεται με:
1. Κρυοπηξία
2. Διαθερμοπηξία
3. Χειρουργική Αφαίρεση
4. Laser CO2

Στην PSMedical χρησιμοποιούμε Laser CO2

Είναι η πλέον εξελιγμένη μέθοδος επιλεκτικής αφαίρεσης και καταστροφής των κονδυλωμάτων που επιτρέπει την προστασία του υγειούς δέρματος και σε μία μόνο συνεδρία χωρίς πόνο απλά με την χρήση τοπικής αναισθησίας.

Υπερέχει των άλλων θεραπειών κυρίως γιατί δεν δημιουργούνται υποχρωμίες και ουλές και έχει πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας.

Κατά την εφαρμογή επιβάλλεται η ανίχνευση και των πιο μικροσκοπικών αρχόμενων βλαβών, των υποκλινικών βλαβών (αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι) με ειδικούς φακούς ώστε και αυτές να εξαλειφθούν επιλεκτικά και να μην αποτελέσουν συνεχιζόμενη εστία μεταδοτικότητας ή επέκτασης και δημιουργίας νέων βλαβών.

Γενικά όταν υπάρχουν ανθεκτικά κονδυλώματα στη δερματική περιοχή του αιδοίου ή του πρωκτού ή της ουρήθρας που υποτροπιάζουν, συστήνεται αντίστοιχα κολποσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση ή ουρηθροσκόπηση μετά την αφαίρεση των εξωτερικών κονδυλωμάτων.

Συνίσταται δε η μηνιαία δερματολογική εξέταση αλλά και η συχνή αυτοεξέταση συχνά ώστε να εντοπίζονται και να εξαλείφονται εγκαίρως πιθανές νέες βλάβες . Οι βλάβες αυτές είναι υπολειμματικές ή βλάβες που ήδη επωάζονταν δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 1-8 μήνες. Συνεπώς μια περιοχή θεωρείται θεραπευμένη όταν για 6-8 μήνες δεν έχει εμφανίσει τίποτα.

Τέλος θα πρέπει να ξέρουμε ότι ναι μεν  αντιμετωπίζονται οι βλάβες αλλά όχι ο ιος ο οποίος υπάρχει και θα μπορεί να υποτροπιάζει για διαφόρους λόγους.   

Μάθετε περισσότερα για τα κονδυλώματα (εδώ )

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!