Πώς θα αντιμετωπίσετε οριστικά τις ορθοπρωκτικές παθήσεις

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος

Τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού έχει γίνει πιο γρήγορη και ανώδυνη από ποτέ με την βοήθεια της ορθοπρωκτικής χειρουργικής και τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και των μεθόδων.

Οι επεμβάσεις γίνονται πλέον με την εξελιγμένη τεχνολογία εργαλείων όπως το laser, τα μηχανήματα υπερήχων, οι ραδιοσυχνότητες και οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας άμεση ανακούφιση, ταχύτατη επάνοδο στον ασθενή χωρίς νοσηλεία στις περισσότερες περιπτώσεις και απόλυτη ασφάλεια. Η διάρκεια τους είναι μόλις 15 λεπτά και συνήθως, χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μια μικρή καταστολή με τη χορήγηση μέθης.

Οι νέες μέθοδοι δεν προσφέρουν προσωρινή αλλά μόνιμη απάντηση χωρίς υποτροπές στις πιο συνήθεις ορθοπρωκτικές παθήσεις όπως η αιμορροϊδοπάθεια, η κύστη κόκκυγος, το ορθοπρωκτικό ή περιεδρικό συρίγγιο, η ραγάδα δακτυλίου και η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Αιμορροΐδες

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες, δηλαδή φλέβες γύρω από τον πρωκτό. Ωστόσο, όταν αυτές διογκώνονται συνιστούν παθολογική κατάσταση, η οποία ονομάζεται  αιμορροϊδοπάθεια. Η δυσκοιλιότητα, η κληρονομικότητα και η ηλικία συνιστούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου ενώ τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα της διατροφής που ακολουθείται. Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι δύο ειδών, είτε εξωτερικές είτε εσωτερικές. Οι πιο συνήθεις είναι οι δεύτερες και παρότι πιο ανώδυνες εμφανίζουν συχνά το σύμπτωμα της αιμορραγίας. Οι εξωτερικές είναι πιο επώδυνες και συνοδεύονται από έκκριση βλέννας και θρομβώσεις. Η απάντηση στην αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να δοθεί άμεσα και ανώδυνα με την χρήση του laser και του μαχαιριού υπερήχων, μέσα από μια σύντομη επέμβαση μόλις διάρκειας λίγων λεπτών.

Ραγάδα δακτυλίου

Η ραγάδα του δακτυλίου είναι μια πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού, που οφείλεται συνήθως στην χρόνια δυσκοιλιότητα, προκαλώντας έντονο πόνο κατά την αφόδευση. Για την άμεση ανακούφιση του ασθενή, συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπισή της με έσω πλάγια σφικτηροτομή είτε με την χρήση laser είτε με τη χρήση υπερήχων.

Κύστη κόκκυγος

Είναι μια κύστη που αναπτύσσεται πάνω στον κόκκυγα και αν μολυνθεί, δημιουργεί απόστημα με πύον, προκαλώντας πόνο. Η αντιμετώπισή της, ωστόσο, αποτελεί πλέον υπόθεση ρουτίνας με την εφαρμογή της συριγγοτομής με laser ή υπερήχους.

Ορθοπρωκτικό συρίγγιο

Το ορθοπρωκτικό συρίγγιο είναι η σύνδεση μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του περιπρωκτικού δέρματος. Συνήθως, εμφανίζεται ως απόρροια των περιεδρικών αποστημάτων, τα οποία προκύπτουν λόγω της απόφραξης και της φλεγμονής των αδένων του πρωκτικού σωλήνα και του πρωκτού. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με συριγγοτομή. Εφόσον δεν αφορούν τον έξω σφιγκτήρα, διανοίγονται με τη χρήση laser ή υπερήχων και θεραπεύονται αναίμακτα.

Χρόνια δυσκοιλιότητα

Η χρόνια δυσκοιλιότητα συνιστά μια από τις βασικότερες αιτίες εμφάνισης των ορθοπρωκτικών παθήσεων. Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπισή τους είναι δυνατή μέσω της κατάλληλης διατροφής.  Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η μόνη οδός είναι η χειρουργική με την χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας όπως laser ή μαχαίρι υπερήχων.

Αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών, οι παθήσεις του ορθού επηρεάζουν την ποιότητά της. Γι’ αυτό είναι σημαντική η άμεση και ανώδυνη αντιμετώπισή τους, προκειμένου ο ασθενής να ανακουφιστεί άμεσα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!