Τι να τρως και τι να αποφεύγεις όταν έχεις αιμορροΐδες!

Το θέμα της διατροφής όταν αντιμετωπίζεις αιμορροΐδες είναι πολύ βασικό προκειμένου να μην κάνει την ύπαρξή τους πιο οδυνηρή. Η αντιμετώπιση τους χρήζει συμβουλής από την ειδικότητα του γαστρεντερολόγου ωστόσο υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές στο κομμάτι της διατροφής που μπορεί να σου κάνουν την ζωή λίγο ευκολότερη.

Συγκεκριμένα υπάρχουν τρόφιμα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση και τρόφιμα που μπορεί να την επιδεινώσουν. Ποια θα επιλέξεις λοιπόν όταν πας για ψώνια;

Οι φυτικές ίνες ανήκουν στις ουσίες που βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τα είδη των φυτικών διαχωρίζονται σε διαλυτές και σε αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και οι αδιάλυτες στην αύξηση του όγκου των κοπράνων συσσωρεύοντας νερό, τα οποία όμως αποβάλλονται πιο εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό.

Συνεπώς και τα δυο είδη είναι εξίσου χρήσιμα και συστήνεται να έχουν ιδιαίτερη θέση στην διατροφή σε περιπτώσεις αιμορροΐδων.

Φασόλια, φακές και καρύδια

Καταναλώνοντας έστω μισή κούπα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια καλύπτεται το 1/3 της επιθυμητής πρόσληψης ανά ημέρα, καλύπτοντας παράλληλα την ανάγκη για αδιάλυτες αλλά και διαλυτές ίνες.

Τα αμύγδαλα και τα πεκάν περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και μπορείς να τα προσθέσεις σαν ενδιάμεσο σνακ στα γεύματα. Ενώ τα καρύδια μπορούν να καταναλωθούν όχι μόνο σαν σνακ αλλά και μέσα στην σαλάτα. Όσο για τα φασόλια δοκίμασε να τα συμπεριλάβεις περισσότερο στην διατροφή σου, αντικαθιστώντας το κρέας σε κάποιες περιπτώσεις όπως οι σούπες για παράδειγμα.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Η αντικατάσταση προϊόντων που καταναλώνεις καθημερινά όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά με ολικής άλεσης θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό αδιάλυτων ινών που θα λαμβάνεις. Βάλε στο πρωινό σου την βρώμη η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά φτωχή σε θερμίδες.

Φρούτα και λαχανικά

Σε φρούτα όπως τα δαμάσκηνα, τα μήλα, τα αχλάδια όταν είναι λεπτή η φλούδα καλύτερο είναι να μην αφαιρείται καθώς είναι το μέρος που περιλαμβάνει τις αδιάλυτες ίνες και τα φλαβονοειδή που είναι κι αυτά χρήσιμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων.

Φλαβονοειδή υπάρχουν επίσης σε φρούτα με έντονο χρώμα εξωτερικά όπως τα μούρα, τα σταφύλια, οι ντομάτες και το λάχανο. Σημαντική πηγή φυτικών ινών αποτελούν επίσης τα χόρτα, το μπρόκολο και ο αρακάς.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Τροφές που δεν περιέχουν φυτικές ίνες και συνεπώς δεν βοηθούν στην δυσκοιλιότητα καλό είναι να περιορίζονται όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψωμί, το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κατεψυγμένα και το έτοιμο φαγητό.

Προσοχή επίσης στο αλάτι που ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση των αιμορροΐδων λόγω της κατακράτησης υγρών.

Αν καταφέρεις και μετατρέψεις σε καθημερινή συνήθεια την κατανάλωση φυτικών ινών σε κάθε γεύμα τότε σίγουρα τα αποτελέσματα θα σε ανταμείψουν.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση