Σταφύλι

ΣταφύλιΤα πράσινα και κίτρινα σταφύλια είναι κυρίως όξινα και στη συνέχεια γλυκά και λίγο στυφά και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Τα αέρινα άτομα θα πρέπει να τα καταναλώνουν με προσοχή και σε μικρές ποσότητες.Τα κόκκινα και μαύρα σταφύλια είναι κυρίως γλυκά και στη συνέχεια όξινα και λίγο στυφά και δροσίζουν τον οργανισμό. Είναι κατάλληλα για όλες τις ιδιοσυγκρασίες.

Όλα τα σταφύλια είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και συστήνονται ιδιαίτερα σε ασθενικά και κουρασμένα άτομα καθώς και στα παιδιά. Θα πρέπει βέβαια να προσέχουμε όταν αγοράζουμε σταφύλια, να αποφεύγουμε αυτά με τις τεράστιες ρώγες διότι είναι σχεδόν σίγουρο το ότι έχουν χρησιμοποιηθεί οι λεγόμενες “φυτο-ορμόνες” για την παραγωγή τους. Στην περίπτωση που οι ρώγες είναι μικρές, δεν αποκλείεται βέβαια η χρήση αυτών των ουσιών, αλλά υπάρχουν κάποιες (ασθενείς όμως…) πιθανότητες ο παραγωγός να είναι “έντιμος” με την υγεία του καταναλωτή.

Κάτι ακόμη που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι στις αρχές του φθινοπώρου υπάρχουν οι λεγόμενες “ευγενείς” ποικιλίες (αυτές δηλαδή με ψιλή φλούδα), όπως είναι η σουλτανίνα, η σταφίδα και η φράουλα, ενώ προς το τέλος του φθινοπώρου και μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων εμφανίζονται οι πιό ανθεκτικές ποικιλίες όπως το ροζακί και ο σιδερίτης.

Πιθανότατα βέβαια μετά από μερικά χρόνια θα επικρατήσει μία και μόνη ποικιλία σταφυλιού για “επιτραπέζια χρήση”, αυτή που δεν έχει κουκούτσια, και όλες οι υπόλοιπες θα παραμείνουν μόνο για την οινοποιία.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση