Οι παρενέργειες του laser

Φοβάστε να κάνετε laser αποτρίχωση; Εάν θέλετε να μάθετε όλη την αλήθεια για τις laser παρενεργειες, διαβάστε παρακάτω!

Η laser αποτρίχωση είναι κατά τη γνώμη μας ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της επιστήμης στη γυναίκα και στον άνδρα! Ποιος δεν θα ήθελε ένα βελούδινο και πεντακάθαρο δέρμα χωρίς πόνο; Αλλά όλοι αναρωτιόμαστε. Έχει το laser παρενέργειες; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Πώς λειτουργεί το Laser

Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται πώς λειτουργεί το laser. Οι τρίχες μας περιέχουν μια ουσία που λέγεται μελανίνη. Από εκεί έρχεται και το χρώμα της. Όσο πιο σκούρη η τρίχα, τόση περισσότερη και η μελανίνη που βρίσκεται μέσα σε αυτήν. Η μελανίνη αυτή λοιπόν έχει την ιδιότητα να απορροφά την ακτινοβολία.

Η ακτίνα του laser απορροφάται από τη μελανίνη με σκοπό να φτάσει το θύλακα της τρίχας και να τον καταστρέψει ώστε αυτός να μην παράγει νέες τρίχες. Ο στόχος μας λοιπόν δεν είναι να «κάψουμε» την τρίχα, αλλά να την χρησιμοποιήσουμε ως μέσο για να φτάσουμε στο θύλακα.

Γιατί κάνουμε Laser;

Ο βασικός λόγος για να κάνει κάποιος laser αποτρίχωση είναι για να απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα κατά βάση για αισθητικούς αλλά και για ιατρικούς λόγους, όπως είναι η θυλακίτιδα.

Laser παρενέργειες

Οι παρενέργειες του laser μπορούν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες, της συνηθισμένες και τις σπάνιες.

Συνηθισμένες laser παρενεργειες

Κοκκινίλες & Ερεθισμός

Το laser χρησιμοποιεί ενέργεια για να καταστρέψει τον θύλακα της τρίχας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο θύλακας αντιδρά στην ενέργεια αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικές φορές στο δέρμα μπορεί να παρατηρήσετε κοκκινίλες και ερεθισμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να νιώσετε το δέρμα σας να σας γαργαλάει ή ακόμη και να πρηστεί ελαφρώς. Τα συμπτώματα αυτά είναι αμελητέα και τις περισσότερες φορές υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες από τη θεραπεία σας.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας εάν εμφανίσετε κοκκινίλες:

  • Μην εκτεθείτε σε ζέστη (ζεστό μπάνιο, σάουνα κλπ)
  • Ένα κρύο ντους ή παγοκύστες, βοηθούν πολύ
  • Ενυδατώστε το δέρμα σας με μια κρέμα με βάση την aloe vera

Κίνδυνος μόλυνσης του δέρματος

Όπως με όλες τις μεθόδους αποτρίχωσης, έτσι και με την αποτρίχωση laser, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας τρομάζει δεδομένου ότι μπορεί να συμβεί και στην αποτρίχωση με κερί αλλά και στο ξύρισμα με ξυραφάκι! Παρόλα αυτά, εάν δείτε οποιοδήποτε σημάδι, αυτό θα πρέπει να το διαχειριστείτε ως μια πληγή. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με το laser studio ή τον δερματολόγο σας. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικές αλοιφές εκτεταμένα πριν συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας εάν εμφανίσετε σημάδια μόλυνσης:

  • Επικοινωνήστε άμεσα με τον ειδικό laser και ενημερώστε τον για τα συμπτώματά σας
  • Ακολουθήστε όλα τα πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιούσατε εάν είχατε μια πληγή. Καλός καθαρισμός της περιοχής, όχι υγρασία. Καλό πλύσιμο στα χέρια, ώστε να μην μεταφέρουμε μικρόβια στις περιοχές κλπ

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εντοπίσουν αλλαγές στο χρώμα του δέρματός τους μετά τη laser αποτρίχωση. Εάν έχετε λευκό δέρμα, υπάρχει πιθανότητα να βγάλετε σκούρα σημάδια ενώ αντίθετα οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες μπορεί να δείξουν κάποιο αποχρωματισμό.

Επίσης, πρόκειται για μια παρενέργεια η οποία σταδιακά θα υποχωρήσει και θα εξαφανιστεί.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας εάν εμφανίσετε σημάδια αλλαγής χρώματος:

Όπως είπαμε παραπάνω, τα σημάδια θα υποχωρήσουν από μόνα τους σταδιακά.

Τραυματισμός ματιών

Καθώς η αποτρίχωση γίνεται με ισχυρά laser, υπάρχει μικρός κίνδυνος τραυματισμού των ματιών. Για το λόγο αυτό, πρέπει πάντα εσείς και το άτομο που εφαρμόζει το laser να φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά που υπάρχουν για αυτή την περίπτωση.

Σπάνιες laser παρενεργειες

Καψιμο απο laser

Πρόκειται για μια σπάνια παρενέργεια, παρόλα αυτά, πρέπει να την αναφέρουμε! Καθώς το laser χρησιμοποιεί ακτίνες υψηλής θερμότητας, μπορεί να προκύψει κάποιο κάψιμο από laser. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το άτομο που σας κάνει τη θεραπεία δεν είναι αρκετά έμπειρο και δεν εφαρμόσει τις σωστές ρυθμίσεις στο μηχάνημα. Για να προστατευτεί το δέρμα, ο ειδικός laser θα εφαρμόσει κρύο αέρα στην περιοχή πριν και μετά. Έτσι θα αποφευχθεί κάποιο πιθανό κάψιμο.

Σημάδια

Τα σημάδια ως συνήθως ΔΕΝ είναι μια παρενέργεια του Laser. Παρόλα αυτά, εάν ο ειδικός κάνει κάποιο λάθος, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε σημάδι. Πότε συμβαίνει αυτό; Αυτό συμβαίνει εάν δεν φροντίσετε καλά την περιοχή μετά το κάψιμο. Μπορείτε να κάνετε ότι ακριβώς θα κάνατε σε ένα έγκαυμα:

  • Ενυδάτωση
  • Προστασία από το φως και τη θερμότητα
  • Συχνός έλεγχος για σημάδια μόλυνσης

Μύθοι για την ασφάλεια του laser και τις laser παρενεργειες

To laser προκαλεί καρκίνο

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να συσχετίζει την αποτρίχωση με Laser με οποιονδήποτε τύπο καρκίνου. Τα laser είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να φτάνουν ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και δεν έχουν αρκετή δύναμη να διεισδύσουν βαθύτερα και να προκαλέσουν άλλα προβλήματα. Η ενέργεια που εκπέμπουν τα Laser δεν είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει καρκίνο

Το laser μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα

Επίσης δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για να γίνει τέτοιος συσχετισμός. Όπως είπαμε παραπάνω, το laser δεν διεισδύει πέρα από την επιδερμίδα. Ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να επηρεάσει άλλα όργανα.

Τελικά είναι η αποτριχωση laser ασφαλής; Έχει το laser παρενεργειες;

Γενικά, η αποτρίχωση laser είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία για τους περισσότερους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, κάποιοι μπορεί να εμφανίσετε κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό:

  • Επιλέξτε σωστά τον επαγγελματία αποτρίχωσης
  • Μπορείτε να ζητήσετε ένα patch test, δηλαδή δοκιμή σε μια μικρή περιοχή πριν προχωρήσετε σε αποτρίχωση μεγαλύτερων περιοχών

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!