Πώς η σωστή συσκευασία τροφίμων βοηθάει στην διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους

Η συσκευασία τροφίμων είχε ανέκαθεν διάφορες λειτουργίες, που την έκαναν ιδιαίτερα σημαντική στη βιομηχανία.

Καταρχάς, με τη συσκευασία καθίσταται δυνατή η μεταφορά των προϊόντων από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή, αλλά και η προώθηση και η διαφήμισή τους, καθώς τα συνδέει με ένα συγκεκριμένο brand.

Ωστόσο, ο πρωταρχικός ρόλος της συσκευασίας, αυτός που ώθησε στην ανακάλυψή της στην αρχαιότητα, είναι η ανάγκη να προστατεύσουμε τα τρόφιμα από την αλλοίωσή τους.

Η συμβολή της συσκευασίας στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των βρώσιμων προϊόντων είναι τεράστια.

Πρακτικά, χωρίς την κατάλληλη συσκευασία τροφίμων, θα ήταν αδύνατο τα τρόφιμα να διατηρηθούν για πάνω από λίγες ώρες ή στην καλύτερη περίπτωση μέρες αναλλοίωτα και πόσο μάλλον να καταλήξουν ασφαλή στα ράφια των καταστημάτων.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Υλικά στη συσκευασία τροφίμων

Η επιλογή του κάθε υλικού στη συσκευασία τροφίμων έχει να κάνει με το είδος του προϊόντος και το είδος της προστασίας που απαιτείται. Τα πιο συνηθισμένα υλικά είναι το γυαλί, το μέταλλο, το πλαστικό και το χαρτόνι.

Πέρα, πάντως, από το υλικό, μεγάλο ρόλο στη διατήρηση των στοιχείων των τροφίμων παίζει και η δομή της συσκευασίας και κυρίως το πώς αυτή κλείνει και αν επιτρέπει στο οξυγόνο να περάσει.

Έτσι, υπάρχουν συσκευασίες, όπως η συσκευασία vacuum, οι οποίες προφυλάσσουν απόλυτα το βρώσιμο προϊόν από την επαφή του με το οξυγόνο και επομένως με τα παθογόνα μικρόβια που ζουν σε αυτό και έτσι εξασφαλίζουν διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων του για μήνες.

Από την άλλη, υπάρχουν και άλλες συσκευασίες, όπως η σακούλα ή το σκαφίδιο, που δεν προσφέρουν τόσο υψηλή προστασία, καθώς δεν έχουν αεροστεγές κλείσιμο, οπότε χρησιμοποιούνται σε μη ευπαθή τρόφιμα.

Συσκευασία τροφίμων και ασφάλεια

Η πιο χαρακτηριστική λειτουργία της συσκευασίας είναι ότι προστατεύει το προϊόν από τους επιβλαβείς παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να διατηρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναλλοίωτο το τρόφιμο.

Οι επιβλαβείς αυτοί παράγοντες είναι:

  • το οξυγόνο, το οποίο φέρνει σε επαφή το τρόφιμο με αερόβιους μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν τη σύστασή του
  • η σκόνη και η βρωμιά του περιβάλλοντος
  • η υγρασία
  • η ηλιακή ακτινοβολία και η ζέστη
  • μικρόβια και ζωύφια.

Έτσι, αποτρέπεται η φυσική ή χημική καταστροφή του τροφίμου και εκτός από τη διατήρηση όλων των στοιχείων του, διατηρείται σε άψογο επίπεδο και η γεύση και το άρωμά του. 

Προϋποθέσεις ασφαλείας της συσκευασίας

Φυσικά, το γεγονός ότι ένα βρώσιμο προϊόν συσκευάστηκε δεν σημαίνει ότι θα διατηρηθεί αναλλοίωτο για πάντα. Υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτή την προστασία:

  • Διαδικασία της συσκευασίας σε αποστειρωμένο περιβάλλον
  • Επιλογή του κατάλληλου τύπου συσκευασίας ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος
  • Πρόβλεψη για το επιθυμητό χρονικό διάστημα συντήρησης
  • Υψηλή ποιότητα συσκευασίας χωρίς ρωγμές και με καλό κλείσιμο.
MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!