Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός ασθενοφόρων;

Όταν προκύπτει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το νοσοκομείο απέχει κάποια χιλιόμετρα, τα ασθενοφόρα μπορούν να σώσουν ζωές στο δρόμο. Για αυτό το λόγο, το είδος και η ποιότητα του εξοπλισμού ασθενοφόρων παίζει μεγάλο ρόλο στη διαχείριση διαφόρων παθήσεων και τραυμάτων.

Τα ασθενοφόρα είναι πλήρως εξοπλισμένα για να χειριστούν προσωρινά οποιαδήποτε κατάσταση. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός ασθενοφόρων και τι ακριβώς κάνει.

Ηλεκτροκαρδιογράφος και απινιδωτής

Ο ηλεκτροκαρδιογράφος παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του ασθενούς όσο αυτός μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακοπή ή επικίνδυνη αρρυθμία, ο απινιδωτής χορηγεί ηλεκτρικό σοκ και επαναφέρει την καρδιά.

Στήριξη σπονδυλικής στήλης

Πρόκειται για ένα σύστημα ακινητοποίησης και μεταφοράς του ασθενούς με τραύμα της σπονδυλικής στήλης. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί μέσα στο ασθενοφόρο και εν συνεχεία στο νοσοκομείο με ασφάλεια χωρίς τον κίνδυνο της επιδείνωσης του τραύματος στην σπονδυλική στήλη.

Φορητός αναπνευστήρας και μονάδα αναρρόφησης

Όταν ένας ασθενής δεν μπορεί να αναπνεύσει μόνος του, τότε απαιτείται η χρήση αναπνευστήρα. Η μονάδα αναρρόφησης χρησιμοποιείται όταν ο ασθενής έχει εσωτερική αιμορραγία και απαιτείται η άμεση ανακούφιση από την πίεση που ασκείται στα ζωτικά όργανα. Η μονάδα είναι επίσης απαραίτητη και για την αφαίρεση των υγρών που έχουν συλλεχθεί μέσα στο σώμα ή στο στόμα σε περίπτωση εμετού ή αιμορραγίας.

Μονάδα παροχής οξυγόνου

Η μονάδα παροχής οξυγόνου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του εξοπλισμού ασθενοφόρου, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιζώντες από πυρκαγιά ή σε ασθενείς με αναπνευστική δυσχέρεια, όπως το άσθμα.

Πιεσόμετρο

Το πιεσόμετρο είναι η συσκευή για τη μέτρηση της πίεσης του αίματος, επιτρέποντας τον προσδιορισμό της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης με την αύξηση και στη συνέχεια τη βαθμιαία απελευθέρωση της πίεσης στο μπράτσο. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πίεσης του αίματος ενός ασθενούς που χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Αυχενικό κολλάρο

Εάν οι διασώστες υποψιάζονται ότι υπάρχει τραυματισμός στο λαιμό ή το κεφάλι, χρησιμοποιούν αυχενικό κολάρο, το οποίο στηρίζει τον αυχένα, ελαχιστοποιώντας την κίνηση και μειώνοντας τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης βλάβης. 

Φαρμακευτική τσάντα

Η τσάντα αυτή περιέχει:

  • Αναισθητικό
  • Ενδοφλέβια υγρά σε περίπτωση αφυδάτωσης
  • Φαρμακευτική αγωγή κατά των επιληπτικών κρίσεων
  • Αδρεναλίνη (σε περίπτωση χαμηλής αρτηριακής πίεσης ή για τη θεραπεία σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων)

Κάψουλα μεταφοράς ασθενούς

Πρόκειται για έναν μικρό φορητό θάλαμο, ο οποίος χάρη στην παροχή αρνητικής πίεσης προσφέρει τον ασφαλή βιολογικό περιορισμό των ασθενών με μολυσματική ασθένεια. Η ίδια κάψουλα, με την παροχή θετικής πίεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και εγκαυματίες για την προστασία τους από το περιβάλλον.

Συσκευή θωρακικών συμπιέσεων

Η συσκευή αυτόματων θωρακικών συμπιέσεων  παρέχει θωρακικές συμπιέσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται η καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Έτσι, αποτελεί βασικό εργαλείο για τα πρώτα λεπτά σε ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής, αφού δίνει τη δυνατότητα για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση χωρίς να απασχολείται ένας διασώστης αποκλειστικά με αυτή τη δραστηριότητα. Παράλληλα, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των θωρακικών συμπιέσεων είναι υψηλή, αφού γίνεται με αυτόματο τρόπο και συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να κουραστεί ο διασώστης.

Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αποτελεί μαζί με την απινίδωση τη σημαντικότερη διαδικασία σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, ώστε να κυκλοφορεί το αίμα και το οξυγόνο σε όλους τους ιστούς και να μην επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη και θάνατος.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!