Πως να καθαρίσετε αποτελεσματικά τις ιατρικές στολές στο σπίτι

Ακόμα και αν σας φαίνεται αυτονόητο ή όχι τόσο σημαντικό, το σωστό καθάρισμα των ιατρικών στολών είναι ένα βήμα που δεν πρέπει ποτέ να παραλείπετε. Οι ιατρικές στολές εκτίθενται σε πολλούς λεκέδες και βακτήρια, οπότε με το σωστό καθάρισμα θα είστε βέβαιοι πως εσείς και οι γύρω σας θα παραμείνετε υγιείς. Επίσης, θα τις διατηρήσετε σε καλή κατάσταση για περισσότερο διάστημα.

Ας δούμε μερικά tips για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τις ιατρικές στολές στο σπίτι σας.

1. Πλύσιμο με ζεστό νερό και λευκό ξύδι

Με το που πάρετε την ιατρική σας στολή σπίτι, πλύντε με ζεστό νερό. Στο πλυντήριο δηλαδή, επιλέξτε τους 30 βαθμούς Κελσίου. Είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να πλυθούν αποτελεσματικά τα υφάσματα χωρίς να ξεθωριάσουν ή να συρρικνωθούν. Για να διατηρήσετε το χρώμα φρέσκο, μπορείτε να προσθέσετε μισή κούπα λευκό ξύδι μέσα στον κάδο.

2. Φροντίστε τους επίμονους λεκέδες πριν την πλύση

Αν οι ιατρικές στολές σας έχουν πάνω δύσκολους λεκέδες όπως φαρμακευτικές κρέμες, αίμα, ή άλλα σωματικά υγρά, θυμηθείτε πως πρέπει να τους καθαρίσετε μεμονωμένα, πριν βάλετε τις στολές στο πλυντήριο. Σε περίπτωση που παραλείψετε αυτό το βήμα, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να μην καθαρίσουν αποτελεσματικά.

3. Καθαρίστε τις στολές αμέσως μετά τη δουλειά

Για να αποφύγετε τη μεταφορά υγρών ή μικροβίων μετά το πέρας της βάρδιάς σας σε άλλα ρούχα, προσπαθήστε να πλύνετε τις ιατρικές στολές το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να αποθηκεύετε τις βρώμικες στολές σε άλλες σακούλες για άπλυτα, και όχι μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα σας. Αν είναι πολύ βρώμικες, χρησιμοποιήστε γάντια για να τις αφαιρέσετε, ή να τις αποθηκεύσετε, και μετά πετάξτε τα με ασφάλεια.

4. Αναποδογυρίστε τις για το πλύσιμο

Μια καλή συμβουλή για να διατηρηθεί το ύφασμα της στολής σας σε καλή κατάσταση είναι να τις πλένετε ανάποδα, όπως το τζιν σας, για παράδειγμα. Απλώς γυρίστε το μέσα – έξω και πλύντε κανονικά στο πλυντήριο.

5. Μην πλένετε τις στολές μαζί με άλλα ρούχα

Εφόσον καθαριστούν οι ιατρικές στολές δεν υπάρχει περίπτωση να μολύνουν τα υπόλοιπα ρούχα στην ντουλάπα σας, όμως δεν πρέπει να τις πλένετε μαζί με τα καθημερινά σας άπλυτα ρούχα. Υπάρχει πιθανότητα μεταφοράς μικροβίων κατά την πλύση.

6. Αποφύγετε τη συστηματική χρήση χλωρίνης

Είναι δελεαστικό το να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη για να απομακρύνετε τα μικρόβια από τις ιατρικές στολές σας. Ωστόσο, αντισταθείτε στη συχνή της χρήση. Η χλωρίνη μπορεί να κιτρινίσει τυχόν κουμπιά ή να καταστρέψει τυχόν λογότυπα που μπορεί να είναι τοποθετημένα επάνω στις στολές. Αν είναι αναγκαία η χρήση της, προτιμήστε χλωρίνη που δεν επηρεάζει το χρώμα των υφασμάτων και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες της συσκευασίας.

7. Βεβαιωθείτε πως έχουν φύγει όλοι οι λεκέδες

Μετά το πλύσιμο και αφού έχουν στεγνώσει οι ιατρικές στολές, κοιτάξτε προσεκτικά να δείτε αν έχουν φύγει αποτελεσματικά όλοι οι λεκέδες και η βρωμιά. Αν όχι, προσπαθήστε να καθαρίσετε ξεχωριστά τους επίμονους λεκέδες και μετά προχωρήστε σε κανονική πλύση στο πλυντήριο.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!