Τα ακουστικά βαρηκοΐας μου δεν δουλεύουν! Πως θα τα επισκευάσω;

Αν έχετε προβλήματα ακοής, τότε θα ξέρετε πως η λύση είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας. Άνθρωποι σε όλο το κόσμο έχουν βελτιώσει τη ποιότητα ζωής τους φορώντας ακουστικά βαρηκοΐας, όμως πολλές φορές, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση τους ή με πιθανές βλάβες.

Συνήθως οι βλάβες αυτές είναι μικρές και μπορούν να αποκατασταθούν με ευκολία. Μην ταράζεστε. Είναι απόλυτα λογικό να εμφανίσουν κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία τα ακουστικά βαρηκοΐας που έχετε, όπως κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Για να αποφύγετε τυχόν ζημιές για όσο το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, η λύση είναι σωστή χρήση και καλή συντήρηση.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα ακουστικά βαρηκοΐας και πως θα τα λύσετε εύκολα και γρήγορα;

1. Μη παραγωγή ήχου ή χαμηλή ένταση

Στις περιπτώσεις όπου η ένταση του ήχου είναι χαμηλή, ελέγξτε τις ρυθμίσεις για να δείτε αν η ένταση είναι στο αρχικό σημείο, και επαναφέρετε τη αν χρειαστεί. Αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα, ή δεν λαμβάνετε καθόλου ήχο τότε πρέπει να εξετάσετε το ακουστικό με περισσότερη προσοχή. Τι μπορείτε να κάνετε για να καταφέρετε να επιδιορθώσετε μόνοι σας τη βλάβη:

  • Κοιτάξτε τα ακουστικά βαρηκοΐας για ρωγμές, σπασίματα, ή κατεστραμμένα εξαρτήματα.
  • Αν έχει βουλώσει το ακουστικό από υπολείμματα κεριού, καθαρίστε το προσεκτικά με ένα πανί.
  • Βεβαιωθείτε πως το ακουστικό είναι σε λειτουργία.
  • Αφαιρέστε τη μπαταρία, καθαρίστε τη με ένα στεγνό πανί, όπως και το σημείο που εφαρμόζει στο ακουστικό. Επανατοποθετήστε τη και βάλτε το ακουστικό σε λειτουργία.
  • Εξερευνήστε τις ρυθμίσεις και επιλέξτε ένα διαφορετικό πρόγραμμα που να σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Αν το πρόβλημα δεν διορθωθεί, και ο ήχος είναι είτε πολύ χαμηλός ή δεν υπάρχει καθόλου, τότε μπορείτε να προχωρήσετε με δύο τρόπους.

Αρχικά, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν τεχνικό που ειδικεύεται στα ακουστικά βαρηκοΐας για να επισκευάσει το ακουστικό σας, ή να σας ενημερώσει αν χρειάζεται να γίνει αλλαγή ακουστικών βαρηκοΐας.

Διαφορετικά, αν το πρόβλημα δεν είναι στο ακουστικό, είναι πιθανό πως η απώλεια ακοής σας έχει αλλάξει, άρα και οι ανάγκες σας. Τότε, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον γιατρό ή τον ακουολόγο σας για να σας εξετάσει ξανά.

2. Παραμόρφωση, “σφύριγμα”, ή επιστροφή ήχου

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι γιατί συμβαίνει αυτό. Πρώτον, η μπαταρία μπορεί να έχει διαβρωθεί και να χρειάζεται αντικατάσταση, ή να είναι βρώμικο το σημείο που τη τοποθετούμε. Ενδέχεται επίσης, να έχουν μαζευτεί υπολείμματα κεριού στο μικρόφωνο ή το ακουστικό.

Αν είναι πολύ απαιτητική αυτή η δουλειά για σας, μπορείτε να πάτε τα ακουστικά βαρηκοΐας σε έναν τεχνικό να πραγματοποιήσει μια συντήρηση ή καθαρισμό.

Στη περίπτωση που διαπιστώνετε επιστροφή ήχου ή “σφύριγμα”, τότε πιθανότατα δεν έχετε τοποθετήσει σωστά το ακουστικό σας ή έχετε ρυθμίσει την ένταση του ήχου πολύ ψηλά και υπάρχει ανακύκλωση του ήχου από το μικρόφωνο στο ακουστικό και αντίστροφα.

Αν χαμηλώσετε την ένταση ή τοποθετήσετε καλύτερα το ακουστικό σας ώστε να εφαρμόζει σωστά στο αυτί σας, τότε το πρόβλημα θα λυθεί.

Διαφορετικά, επικοινωνήστε με έναν ειδικό στα ακουστικά βαρηκοΐας για να σας συμβουλέψει αναλόγως.