Η ζυγαριά

Λαμβάνοντας πάντα έμπνευση από τις θεραπευτικές μου σχέσεις, την καθημερινότητα και τους αγαπημένους μου αλλά και φυσικά την σχέση μου με τον εαυτό παρατηρώ πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα και η αίσθηση ασφάλειας και πόσο εύκολα μπορεί να διαταραχθεί λόγω των συνεχιζόμενων ερεθισμάτων και πληροφοριών.

Μιλώντας με έναν θεραπευόμενο βρεθήκαμε στην λέξη πειρασμός, και πειρασμοί, και πως αυτοί οι πειρασμοί δυσκολεύουν την καθημερινότητα, την ψυχική γαλήνη και ισορροπία.

Πειρασμός μπορεί να είναι είτε κάποιος που με θύμωσε, είτε μια είδηση που με άγχωσε, αλλά ακόμα και μια αλλαγή στην καθημερινότητα.

Πως μπορώ λοιπόν να μένω σταθερός στο κατάρτι μου όταν όλα γύρω μου μεταβάλλονται, ποια μορφή με βοηθά να έχω ώστε να μένω ανεπηρέαστος;

Θυμάμαι εδώ και τα εξής λόγια :

είσαι σαν το νερό και θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες. Μην είσαι επιθετικός αλλά προσαρμόσου με το αντικείμενο και θα βρεις ένα τρόπο για να περάσεις από γύρω ή από μέσα του. Αν τίποτα μέσα σου δεν μείνει άκαμπτο, όλα τα εξωτερικά πράγματα θα αποκαλυφθούν.

Άδειασε το μυαλό σου, να μην έχεις ούτε μορφή ούτε σχήμα, σαν το νερό. Αν βάλεις νερό σε μια κούπα, θα γίνει η κούπα. Αν βάλεις νερό σε ένα μπουκάλι εκείνο θα γίνει το μπουκάλι. Αν το βάλεις σε μια τσαγιέρα, θα γίνει η τσαγιέρα. Τώρα το νερό μπορεί να κυλήσει ή να συγκρουστεί. Να είσαι νερό φίλε μου.

Μπρους Λι

Θα ήθελα να δώσω κάποιες απλές προτάσεις που με την βιωματική μου εμπειρία κρατώ δίπλα μου ως συμμάχους.

  • Τροφή: η τροφή, ο τρόπος που τρώω, τα γεύματα που τρώω και η σύσταση τους είναι η ενέργεια μου μέσα στην ημέρα μου. Φανταστείτε τον οργανισμό σαν ένα αυτοκίνητο και την τροφή σαν την βενζίνη… Είστε παρόντες την ώρα των γευμάτων σας;
  • Νερό: είναι απαραίτητο αλλά πόσοι από εμάς το ξεχνάμε , ο οργανισμός χρειάζεται να είναι πλήρως ενυδατωμένος ώστε να βρίσκεται σε λειτουργικότητα, επίσης το πρωί ξυπνάμε όλοι αφυδατωμένοι. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό, πριν τον καφέ ή το πρόγευμα.
  • Άσκηση μυαλού και σώματος : Η σωματική άσκηση είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει τα επίπεδα του στρες όταν είναι ήπια και καθημερινή, το κολύμπι, το τρέξιμο, η yoga και το περπάτημα είναι οι πιο ενδεδειγμένες μορφές άσκησης για αυτόν τον σκοπό. Όσον αφορά την άσκηση του νου, δύο δεξιότητες που για εμένα είναι πολύ χρήσιμες είναι πρώτον η εκπαίδευση στην σιωπή του νου που επιτυγχάνεται μέσω του διαλογισμού ή άλλων διαφόρων τεχνικών όπως είναι το Mindfulness ή το Zen, και δεύτερον η δεξιότητα της συγκεντρωμένης εστίασης, της επίγνωσης ή συνειδητότητας, είμαι παρών σε ό,τι κάνω, και προσπαθώ κόντρα στη multitasking εποχή να κάνω ένα πράγμα την φορά.
  • Διαλείμματα: τα διαλείμματα μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητα όταν εργαζόμαστε. Βρείτε δύο δεκάλεπτα την ημέρα για να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό, χωρίς κανένα ερέθισμα πχ κινητό τηλέφωνο, καφεΐνη ή νικοτίνη.
  • Απομάκρυνση παρασίτων: Μιλώντας για παράσιτα αναφέρομαι σε διάφορες έννοιες, παράσιτο μπορεί να είναι το ασυμμάζευτο σπίτι, ένας κοντινός άνθρωπος που όλο γκρινιάζει, υποχρεώσεις που αφήνετε στην άκρη ή οικονομικές εκκρεμότητες, τακτοποιήστε όσο το δυνατόν το περιβάλλον και το πνεύμα σας.
  • Καλός ύπνος: ο καλός ύπνος δηλαδή οι 8 ώρες ύπνου ξαπλώνοντας πριν τις 12 το βράδυ είναι ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το φυσικό σώμα. Τα απανωτά ανούσια ξενύχτια δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν μακροπρόθεσμα.
  • Όρια στις σχέσεις: πολλές φορές με τους οικείους μας είναι κάπως δύσκολο να μπορέσουμε να οριοθετηθούμε. Εντοπίστε τα μελανά σημεία στον τρόπο επικοινωνίας με τους αγαπημένους σας προσπαθώντας να τα εξομαλύνετε είτε με την ψυχοθεραπεία είτε με την συζήτηση, είτε με τις πράξεις σας δείχνοντας το παράδειγμα που θέλετε να ακολουθήσουν και οι άλλοι.
MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση