Τι είναι η ενδομητρίωση και ποια τα συμπτώματά της

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια γυναικολογική πάθηση κατά την οποία  ο ενδομητρικός ιστός που κανονικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από την μήτρα. Τα σημεία που μπορεί να αναπτύσσεται συνήθως είναι η πύελος, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η περιτοναϊκή κοιλότητα, δημιουργώντας κυκλική αιμορραγία, φλεγμονή και ουλές.

Οι αιτίες εμφάνισής της παραμένουν άγνωστες με αρκετές θεωρίες να εξετάζονται ακόμα ενώ η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της. Υπάρχουν περιπτώσεις με έντονη συμπτωματολογία και περιπτώσεις ασυμπτωματικές.

Αν λοιπόν εντοπίζεις κάποια από τα συμπτώματα που θα εξετάσουμε παρακάτω καλό θα  είναι να απευθυνθείς σε κάποιον γυναικολόγο προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις και να προβεί στην αντίστοιχη διάγνωση και την θεραπεία αντίστοιχα.

Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος και η υπογονιμότητα.

Η περίοδος είναι ένα κομμάτι αρκετά ασταθές για μια γυναίκα με ενδομητρίωση καθώς υπάρχουν διαταραχές στον κύκλο της και αρκετά επώδυνο αφού μπορεί να προκληθεί πόνος σε διάφορα στάδια της, είτε λίγες μέρες πριν έρθει, είτε κατά την ωορρηξία, είτε φυσικά κατά την διάρκειά της.

Εκτός από τον πόνο κατά την διάρκεια της περιόδου υπάρχει έντονη αιμορραγία, η ποσότητα του αίματος είναι συνήθως μεγαλύτερη και παράλληλα ενδέχεται να υπάρχει κολπικη αιμόρροια χρώματος καφέ πρίν και μετά την περίοδο.

Άλλο ένα σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος στην μέση και τα πόδια αλλά και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Το γαστρεντερικό σύστημα δεν μένει ανεπηρέαστο καθώς προκύπτουν διάφορες διαταραχές όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια με επίπονες κενώσεις ενώ στο ουροποιητικό ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα όπως δυσχεσία και δυσουρία, πόνος δηλαδή κατά την διάρκεια της αφόδευσης και της ούρησης, αιματοουρία και συχνοουρία.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν από την ενδομητρίωση είναι η έντονη υπνηλία, το αίσθημα της κόπωσης με τάσεις για λιποθυμία και κράμπες ιδιαίτερα κατά την έμμηνο ρύση, η ναυτία καθώς επίσης και οι γυναικολογικές λοιμώξεις όπως οι μύκητες.

Παράλληλα αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να επηρεαστεί το ψυχολογικό κομμάτι, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα και κατάθλιψη.

Τέλος, η ενδομητρίωση αποτελεί συχνά την βασική αιτία της υπογονιμότητας σε μια γυναίκα καθώς οι συμφύσεις που δημιουργούνται διαταράσσουν την φυσιολογική δομή της πυέλου με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η κινητικότητα της σάλπιγγας και η μεταφορά ωαρίου, προκαλώντας έτσι βλάβες στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση