O Ρόλος των ΝΚ Κυττάρων στην Υπογονιμότητα, Αποβολές, και Αποτυχημένες εξωσωματικές

Ο απόλυτος αριθμός στο περιφερικό αίμα, η ενεργοποίηση των ΝΚ κυττάρων, και ο αριθμός τους στο ενδομήτριο είναι 3 διαφορετικοί δείκτες στην αναπαραγωγική ιατρική, και μάλιστα πολύ σημαντικοί στην Υπογονιμότητα, στις ‘καθ΄έξιν’ αποβολές, και στις αποτυχημένες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.

Τα ΝΚ κύτταρα είναι ένας υποπληθυσμός λεμφοκυττάρων που εκφράζουν το αντιγόνο CD56+ στην κυτταρική τους επιφάνεια. Τα ΝΚ είναι μεγάλα κοκκιοκύτταρα που προέρχονται απευθείας από τον μυελό των οστών και κυκλοφορούν περιφερειακά πριν εισέλθουν σε συγκεκριμένους ιστούς. Τα ΝΚ είναι ο κυρίαρχος πληθυσμός στο ενδομήτριο και στο φθαρτό (decidua) στην πρώιμη εγκυμοσύνη.

Άρα όταν είναι αυξημένα τα ΝΚ στην αρχή της κύησης, τα εν λόγω κύτταρα βλέπουν το κύημα ως ξένο σώμα και το σκοτώνουν ή το εμποδίζουν την εμφύτευση με αποτέλεσμα να αποβάλλεται το κύημα ή να προκαλεί παλίνδρομες κυήσεις και ‘καθ΄έξιν΄’ αποβολές.

Όταν έστω και ένας από τους παραπάνω 3 βιοδείκτες είναι πέραν του φυσιολογικού ορίου, τότε στατιστικά η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη να υπάρχει υπογονιμότητα στο ζευγάρι, αλλά επίσης να αποτύχει η εξωσωματική γονιμοποίηση, και μπορεί η γυναίκα να αποβάλλει το έμβρυο μέχρι την 12 εβδομάδα της κύησης,

Συμπερασματικά, τα ΝΚ θεωρούνται ότι παίζουν κύριο ρόλο στην ρύθμιση της μετακίνησης κυττάρων τροφοβλάστης.

Το τεστ της ενεργοποίησης των ΝΚ κυττάρων μετράει την λειτουργία-επιθετικότητα θανάτωσης των εν λόγω κυττάρων, αλλά και την δυνατότητα της ιντερλευκίνης 2 (IL2) να διεγείρει και της ανοσοσφαιρίνης γ (IVIg) να καταστείλει την δράση των ΝΚ κυττάρων έναντι της καρκινικής σειράς (K562), που χρησιμοποιείται ως ‘στόχος’.

Επιστημονικές παγκόσμιες μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι αυξημένη περιφερειακή και ενδομητριακή δράση των ΝΚ κυττάρων υπάρχει σε γυναίκες που είχαν ‘καθ’έξιν’ αποβολές ή αποτυχημένες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.

Ενδεικτικά, 40% περίπου γυναικών που μπήκαν στην εξωσωματική με διάγνωση ενδομητρίωση είχαν αυξημένη δράση των ΝΚ. Η εξέταση των γυναικών για την ενεργοποίηση των ΝΚ, επιτρέπει σε εξειδικευμένους επιστήμονες να εφαρμόσουν στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση με σκοπό την ρύθμιση της λειτουργικότητας των ΝΚ κυττάρων.

Λόγω της διαφορετικότητας των 3 αυτών εξετάσεων των ΝΚ κυττάρων, εξειδικευμένοι επιστήμονες είναι απαραίτητοι για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και της στοχευμένης εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων διότι ΜΟΝΟ τότε θα μπορεί να επιτευχθεί μια επιτυχημένη και ασφαλή κύηση.

ΠΗΓΗ: Κωνσταντίνειο Ερευνητικό Κέντρο

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση