κιρσοκηλη οσχεων | σπασιμο βραχιονα | ταχυκαρδια | τι ειναι το biofeedback | βρωμη βιταμινες

Τέτανος


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Μόλυνση με το κλωστηρίδιο του τετάνου που παράγει την τοξίνης του τετάνου και προκαλεί την νόσο.

Παθογένεια

Το μικρόβιο εισέρχεται στο σαώμα απο ένα τραύμα, έλκος δερματικό, έγκαυμα κλπ. Μετά επώαση 2-56 ημερών παράγει την τετανικη τοξίνη που προσβάλει το νευρικό σύστημα.

Πρόληψη

Με εμβόλιο (DTP) που περιλαμβάνεται στα υποχρεωτικά και γίνεται στην παιδική ηλικία. Απαιτουνται αρχικά τρείς δόσεις και κατόπιν αναμνβηστικές δόσεις ανα δεκαετία.
Η προφύλαξη του τραύματος γίνεται με καθαρισμό του και την χορήγηση αντιτοξίνης (ορού) και τοξοειδούς (εμβολίου) στους μη εμβολιασμένους και στα εξαιρετικά ακάθαρτα τραύματα.

Κλινική εικόνα

Αρχικά παρουσιάζεται δύσκολη κατάποση, πόνος στην γνάθο. Αυτά συνοδεύονται μετά λίγο καιρό με σπασμούς, ιδρώτα, ταχυκαρδία και τρίξιμο των δοντών. Πολλές φορές τα συμπτώματα γινονται σοβαρότερα και προκαλούν καταπληξία, υπόταση και αρρυθμίες. Η νόσος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Διάγνωση

Γίνεται με την κλινική εικόνα, αλλά μπορεί το μικρόβιο να ανιχνευθεί στην πληγή.

Αντιμετώπιση

Περιλαμβάνει την χορήγηση αντιτοξίνης (ορός) όσο το δυνατόν νωρίτερα. Επίσης πρέπει να γίνεται παροχέτευση του μολυσμένου τραύματος, φάρμακα για την πρόληψη σπασμών, τραχειοστομία και μηχανικός αερισμός σε δυχέρεια αναπνοής και χορήγηση πενικιλλίνης G.

Η νόσος δεν προκαλείται απο το μικρόβιο καθεαυτό αλλά απο την τοξίνη (δηλητήριο) που παράγει το μικρόβιο. Βασικό θεραπευτικό όπλο είναι η χορήγηση αντιτοξίνης (ορού) που είναι έτοιμο αντίσωμα που καταστρέφει την τοξίνη.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.