δυσπνοια στομαχι | υποξεία θυρεοειδίτιδα | κομποστα δυσκοιλιοτητα | τι μπορουν ναφανε οσοι εχουν χολιστερινη

Κωλικός νεφρού


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το επώδυνο σύμπτωμα που ποικίλλει από την ελαφρά ενόχληση μέχρι το βασανιστικό πόνο, σαν αποτέλεσμα της απόφραξης της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος κυρίως από λίθο. Ο πόνος είναι συχνά κολικοειδής και εντοπίζεται στη ράχη, την κοιλιά ή στη βουβωνική χώρα.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Η απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος από λίθο στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι παροδική και ο ασθενής αποβάλλει αυτόματα το λίθο σε διάστημα 3 έως 20 ημερών. Η άμεση αντιμετώπιση των ασθενών με κολικό του νεφρού, είτε με την κλασσική ιατρική είτε με το βελονισμό, αποσκοπεί στην ανακούφιση από τον πόνο και στη διατήρηση της μεγάλης ροής ούρων. Θεαματική και άμεση υποχώρηση του πόνου, ακόμη και στις περιπτώσεις αποτυχίας των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση βελονών σε 3 ή 4 σημεία βελονισμού. Τεχνική που εφαρμόζεται ακόμη και από γιατρούς μη εκπαιδευμένους στο βελονισμό, αποτελεί ο "σκαριφισμός" του δέρματος ή η ενδοδερμική έγχυση 0.5 ml τοπικού αναισθητικού στα παραπάνω σημεία βελονισμού. Αυτά είναι τα παρασπονδυλικά σημεία που ανήκουν στο Μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης (ΟΚ20, ΟΚ21, ΟΚ22, ΟΚ23), καθώς επίσης και τα σημεία στα οποία αντανακλά ο πόνος και τα εντοπίζει ο ίδιος ο ασθενής (Ah shi σημεία) ή τέλος δερματικές περιοχές που εκλύουν έντονο πόνο κατά την ψηλάφησή τους από το γιατρό (σημεία trigger ή σκανδάλης). Τα δερματικά αυτά σημεία, δέχονται νευρικές απολήξεις από τα ίδια νευροτόμια που δέχεται νεύρωση και ο ουρητήρας (Θ11 - Ο2 νευροτόμια). Είναι επίσης δυνατό, οι βελόνες που τοποθετούνται στα σημεία αυτά να συνδεθούν με συσκευή ηλεκτροβελονισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η αναλγητική δράση της κλασσικής βελονοθεραπείας.

Η αναλγητική δράση του βελονισμού είναι άμεση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες. Συνήθως οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται καθημερινά ή δύο φορές την ημέρα, μέχρι την αυτόματη αποβολή του λίθου, η οποία ελέγχεται με τη βοήθεια των υπερήχων.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.