Βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή (Andrographis paniculata)

Ερευνητές διενήργησαν μία ανασκόπηση για το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή (Andrographis paniculata) και εξέτασαν περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις. Εστίασαν στις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτού του βοτάνου, τα συστατικά και τις ενώσεις του, και τις βιολογικές δράσεις του.

Ιστορικό

Το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή είναι ένα φαρμακευτικό φυτό με εξαιρετικά πικρή γεύση που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για την αντιμετώπιση διαταραχών του ήπατος, τις εντερικές δυσλειτουργίες σε παιδιά, του κολικού πόνου, του κοινού κρυολογήματος και της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Αυτό το καλά μελετημένο βότανο δεν δείχνει μόνο ότι προσφέρει ένα σημαντικό εύρος ευεργετικών επιδράσεων για την υγεία, αλλά επίσης εντοπίζονται πολλές βιοενεργές ενώσεις. Τα κύρια βιοενεργά συστατικά αυτού του βοτάνου είναι:

  • διτερπενοειδή,
  • φλαβονοειδή, και
  • πολυφαινόλες.

Βιοενεργά συστατικά

Οι ενεργές ενώσεις που έχουν αναφερθεί από το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή συμπεριλαμβάνουν πάνω από είκοσι διτερπενοειδή και πάνω από δέκα φλαβονοειδή.

Η ανδρογραφολίδη (Andrographolide) είναι το σημαντικότερο διτερπενοειδές που εμφανίζει το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή, και παρουσιάζει πολλαπλές φαρμακολογικές ιδιότητες και αποτελεί πιθανό χημειοθεραπευτικό παράγοντα.

Τα κύρια συστατικά του είναι διτερπενοειδή, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, ενώ τα μεμονωμένα συστατικά που έχουν απομονωθεί από αυτό  το βότανο εμφανίζουν διάφορες βιοενεργές ιδιότητες όπως αντιμολυσματικές, αντιαθηροσκληρωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιηπατοτοξικές, και ανοσορυθμιστικές.

Andrographis paniculata – Φαρμακολογικές ιδιότητες

Το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα από φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσορυθμιστικές, αντιαθηροσκληρωτικές, αντιδιαβητικές, αντιοξειδωτικές, ενώ ασκεί προστατευτικές επιδράσεις από τις λοιμώξεις και την ηπατοτοξικότητα.

Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Η συστημική φλεγμονή συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακών, καρκίνου και αντίστασης στην ινσουλίνη.

Από το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή έχουν απομονωθεί και αναγνωριστεί οκτώ ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αντικαρκινικές επιδράσεις

Η ανδρογραφολίδη έδειξε τη μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση σε διάφορες σειρές καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η αναστολή της αγγειογένεσης και της μετανάστευσης των καρκινικών κυττάρων ίσως επίσης συμβάλει σε αυτές τις αντικαρκινικές επιδράσεις.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών προτείνουν μια πιθανή ιαματική στρατηγική, η οποία θα συνδυάζει την ανδρογραφολίδη με χημειοθεραπευτικούς παράγοντες.

Ανοσορυθμιστικές επιδράσεις

Μια κλινική μελέτη (διάρκεια 14 εβδομάδων) έδειξε ότι εκχύλισμα από το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή μείωσε τα συμπτώματα και συγκεκριμένες ανοσολογικές παραμέτρους σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αντιμολυσματικές επιδράσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανδρογραφολίδη έχει παρουσιάσει δραστικότητα κατά του HIV. Επίσης, μια κλινική δοκιμή φάσης Ι με κλιμακούμενη δοσολογία ανδρογραφολίδης σε θετικούς με HIV ασθενείς ανέφερε σημαντική αύξηση στο μέσο επίπεδο των CD4+ λεμφοκυττάρων.

Επιπρόσθετα, η ανδρογραφολίδη παρουσίασε ιοκτόνο δράση κατά του ιού απλού έρπητα 1 (HSV-1) χωρίς σημαντική κυτταροτοξικότητα.

Αντιοξειδωτικές δράσεις

Η αντιοξειδωτική δράση αυτού του βοτάνου συμβάλλει στις αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιηπατοτοξικές, αντιαθηροσκληρωτικές και αντιδιαβητικές του δραστικότητες.

Ένα εκχύλισμα από το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή αύξησε την ολική αντιοξειδωτική κατάσταση στα δείγματα ούρων 24ώρου.

Η πλήρης δημοσίευση φαίνεται εδώ.

Αξίζει να δείτε

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση