Αυτοκτονία

Άλλες ονομασίες

Suicide, αυτοχειρία

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Αυτοκτονία είναι το να σκοτώνει κανείς τον εαυτό του.

Αιτίες

Τα αίτια της αυτοκτονίας είναι ασαφή, μερικές φορές ακόμα και για εκείνους που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Για κάποιους ο θάνατος είναι απλώς το τέλος. Για άλλους είναι η αυτοκτονία είναι πιο περίπλοκη υπόθεση. Σημειώματα που άφησαν αυτόχειρες υπονοούν την επιθυμία επανασύνδεσης με κάποιον που μόλις πέθανε, ή ότι ο αυτόχειρας θα είναι σε θέση με κάποιον τρόπο να παρακολουθεί τις κινήσεις εκείνων που αφήνει πίσω του. Σε άλλες περιπτώσεις η ανάγκη να δημιουργήσουν σε κάποιον άλλον τύψεις και ενοχές λόγω της αυτοκτονίας τους είναι φανερή. Η απελπισία είναι επίσης η αιτία για αρκετούς αυτόχειρες, ως η λύση σε ένα άλυτο πρόβλημα.

Στατιστικά στοιχεία

Έχουν γίνει πολλές μελέτες όσον αφορά την αυτοκτονία. Παγκοσμίως, τα ποσοστά αυτοκτονιών των ανδρών είναι μεγαλύτερα από ότι των γυναικών, με τους άνδρες να χρησιμοποιούν πιο βίαιες μεθόδους, όπως η χρήση όπλου ή η πτώση από ύψος και τις γυναίκες να προτιμούν πιο παθητικές μεθόδους, όπως η υπερκατανάλωση φαρμάκων. Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη τα ποσοστά των αυτοκτονιών στους άνδρες πέφτουν, ενώ στις γυναίκες μένουν σταθερά ή μειώνονται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν το ποσοστό για τους άνδρες αυξάνεται, το ποσοστό των γυναικών να αυξάνεται ακόμα πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά και των δυο φύλων φαίνεται να ισορροπούν, ίσως επειδή στις τελευταίες δεκαετίες οι κοινωνικοί ρόλοι τους διαφοροποιούνται όλο και λιγότερο. Η επίδραση της ηλικίας είναι επίσης σημαντική, αφού η αυτοκτονία είναι πιο συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες. ’λλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός και η επιληψία.

Πολιτισμικές διαφορές

Ο κάθε πολιτισμός αντιμετωπίζει την αυτοκτονία με διαφορετικό τρόπο. Οι δυτικές κοινωνίες θέλουν να εμποδίσουν την αυτοκτονία όπου είναι δυνατό. Σε άλλους πολιτισμούς, όπως στην Ιαπωνία, αντιμετωπίζεται ως μια έντιμη πράξη, ειδικά για όσους έχουν ατιμαστεί. Οι δυτικοί αντίθετα δέχονται με μεγαλύτερη κατανόηση την αυτοκτονία ενός ατόμου που πάσχει από καρκίνο και βιώνει αφόρητους πόνους από την αυτοκτονία ενός ατόμου που πάσχει από κατάθλιψη.

Συνέπειες

Η αυτοκτονία αποτελεί ένα τραυματικό γεγονός για τα άτομα που αφήνει ο αυτόχειρας πίσω του. Το πένθος προκαλεί μεγάλη θλίψη σε κάθε περίπτωση, αλλά εκείνοι που πενθούν έναν αυτόχειρα λαμβάνουν λιγότερη στήριξη από το περιβάλλον τους, το οποίο συνήθως βλέπει με αρνητικά τον θάνατο του κοντινού τους ατόμου και τείνει να αποφεύγει τους οικείους του. Επίσης εκείνοι που μένουν πίσω αισθάνονται έντονες ενοχές και θα είναι βοηθητικό για αυτούς να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να λάβουν υποστήριξη. Οι γονείς μπορεί να βιώσουν τόσες ενοχές ώστε το πένθος να γίνεται αβάστακτο. Τα παιδιά των αυτοχείρων μπορεί να αισθανθούν υπεύθυνα είτε για την αυτοκτονία είτε για το ότι δεν μπόρεσαν να την εμποδίσουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση