αιφνίδια βαρηκοΐα | φλεγμονη χειρουργικου τραυματος | στίγμα | ηπατικη εγκεφαλοπαθεια-αντιμετωπιση

Αυτοκτονία


Άλλες ονομασίες

Suicide, αυτοχειρία

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Αυτοκτονία είναι το να σκοτώνει κανείς τον εαυτό του.

Αιτίες

Τα αίτια της αυτοκτονίας είναι ασαφή, μερικές φορές ακόμα και για εκείνους που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Για κάποιους ο θάνατος είναι απλώς το τέλος. Για άλλους είναι η αυτοκτονία είναι πιο περίπλοκη υπόθεση. Σημειώματα που άφησαν αυτόχειρες υπονοούν την επιθυμία επανασύνδεσης με κάποιον που μόλις πέθανε, ή ότι ο αυτόχειρας θα είναι σε θέση με κάποιον τρόπο να παρακολουθεί τις κινήσεις εκείνων που αφήνει πίσω του. Σε άλλες περιπτώσεις η ανάγκη να δημιουργήσουν σε κάποιον άλλον τύψεις και ενοχές λόγω της αυτοκτονίας τους είναι φανερή. Η απελπισία είναι επίσης η αιτία για αρκετούς αυτόχειρες, ως η λύση σε ένα άλυτο πρόβλημα.

Στατιστικά στοιχεία

Έχουν γίνει πολλές μελέτες όσον αφορά την αυτοκτονία. Παγκοσμίως, τα ποσοστά αυτοκτονιών των ανδρών είναι μεγαλύτερα από ότι των γυναικών, με τους άνδρες να χρησιμοποιούν πιο βίαιες μεθόδους, όπως η χρήση όπλου ή η πτώση από ύψος και τις γυναίκες να προτιμούν πιο παθητικές μεθόδους, όπως η υπερκατανάλωση φαρμάκων. Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη τα ποσοστά των αυτοκτονιών στους άνδρες πέφτουν, ενώ στις γυναίκες μένουν σταθερά ή μειώνονται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν το ποσοστό για τους άνδρες αυξάνεται, το ποσοστό των γυναικών να αυξάνεται ακόμα πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά και των δυο φύλων φαίνεται να ισορροπούν, ίσως επειδή στις τελευταίες δεκαετίες οι κοινωνικοί ρόλοι τους διαφοροποιούνται όλο και λιγότερο. Η επίδραση της ηλικίας είναι επίσης σημαντική, αφού η αυτοκτονία είναι πιο συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες. ’λλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός και η επιληψία.

Πολιτισμικές διαφορές

Ο κάθε πολιτισμός αντιμετωπίζει την αυτοκτονία με διαφορετικό τρόπο. Οι δυτικές κοινωνίες θέλουν να εμποδίσουν την αυτοκτονία όπου είναι δυνατό. Σε άλλους πολιτισμούς, όπως στην Ιαπωνία, αντιμετωπίζεται ως μια έντιμη πράξη, ειδικά για όσους έχουν ατιμαστεί. Οι δυτικοί αντίθετα δέχονται με μεγαλύτερη κατανόηση την αυτοκτονία ενός ατόμου που πάσχει από καρκίνο και βιώνει αφόρητους πόνους από την αυτοκτονία ενός ατόμου που πάσχει από κατάθλιψη.

Συνέπειες

Η αυτοκτονία αποτελεί ένα τραυματικό γεγονός για τα άτομα που αφήνει ο αυτόχειρας πίσω του. Το πένθος προκαλεί μεγάλη θλίψη σε κάθε περίπτωση, αλλά εκείνοι που πενθούν έναν αυτόχειρα λαμβάνουν λιγότερη στήριξη από το περιβάλλον τους, το οποίο συνήθως βλέπει με αρνητικά τον θάνατο του κοντινού τους ατόμου και τείνει να αποφεύγει τους οικείους του. Επίσης εκείνοι που μένουν πίσω αισθάνονται έντονες ενοχές και θα είναι βοηθητικό για αυτούς να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να λάβουν υποστήριξη. Οι γονείς μπορεί να βιώσουν τόσες ενοχές ώστε το πένθος να γίνεται αβάστακτο. Τα παιδιά των αυτοχείρων μπορεί να αισθανθούν υπεύθυνα είτε για την αυτοκτονία είτε για το ότι δεν μπόρεσαν να την εμποδίσουν.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.