αποφρακτικη πνευμονοπαθεια | τριχοφαγος σε σκυλο | πτερυγισμος καρδιας | κυτταρομεγαλοϊός

Φοβίες


Άλλες ονομασίες

Phobia, Special Phobia

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η φοβία είναι ένας παράλογος και έντονος φόβος για ένα αντικείμενο, χώρο, ή κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να αποφεύγει έντονα την οποιαδήποτε επαφή με αυτό που φοβάται.

Χαρακτηριστικά φοβικών διαταραχών

Όταν η συμπεριφορά αποφυγής ενός ατόμου για το αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάται (π.χ ο φόβος για τις κατσαρίδες) δεν επηρεάζει τις συνηθισμένες και καθημερινές του ενασχολήσεις τότε η φοβική συμπεριφορά δεν αποτελεί διαταραχή. Αν όμως η φοβία ενός ατόμου για κάτι, το αναγκάζει να παραιτηθεί είτε από την δουλειά του ή τις καθημερινές απλές δραστηριότητες (να πάει για ψώνια, να κάνει μία επίσκεψη, ή ένα ταξίδι κτλ) τότε πρόκειται για φοβική διαταραχή.

Το άτομο γνωρίζει ότι ο φόβος του είναι παράλογος ή μη ρεαλιστικός παρ’ όλα αυτά όμως δεν μπορεί να αποφύγει το αίσθημα αυτό.

Ειδικές φοβίες

Τύποι ειδικών φοβιών είναι: η φοβία για τα ζώα (έντομα, σκύλοι κτλ), για το αίμα, τις ενέσεις, το φυσικό περιβάλλον (το νερό, το ύψος, τον αέρα), η μικροβιοφοβία (παθολογικός φόβος για τα μικρόβια). ’λλοι τύποι ειδικών φοβιών είναι φοβίες για καταστάσεις (ο φόβος για τα αεροπλάνα, για τα ταξίδια, τα κλειστά μέρη, τα ατυχήματα κ.α.).

Παράγοντες για την έναρξη της φοβίας μπορεί να είναι τραυματικά γεγονότα, όπως η επίθεση ενός ζώου ή το κλείσιμο ενός ατόμου σε μικρό χώρο, απροσδόκητα περιστατικά, όπως η θέα ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος, ένας σεισμός, ή από τον φόβο άλλων ατόμων, συνήθως από τους γονείς, ή τα ΜΜΕ.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.