Φοβίες

Άλλες ονομασίες

Phobia, Special Phobia

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η φοβία είναι ένας παράλογος και έντονος φόβος για ένα αντικείμενο, χώρο, ή κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να αποφεύγει έντονα την οποιαδήποτε επαφή με αυτό που φοβάται.

Χαρακτηριστικά φοβικών διαταραχών

Όταν η συμπεριφορά αποφυγής ενός ατόμου για το αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάται (π.χ ο φόβος για τις κατσαρίδες) δεν επηρεάζει τις συνηθισμένες και καθημερινές του ενασχολήσεις τότε η φοβική συμπεριφορά δεν αποτελεί διαταραχή. Αν όμως η φοβία ενός ατόμου για κάτι, το αναγκάζει να παραιτηθεί είτε από την δουλειά του ή τις καθημερινές απλές δραστηριότητες (να πάει για ψώνια, να κάνει μία επίσκεψη, ή ένα ταξίδι κτλ) τότε πρόκειται για φοβική διαταραχή.

Το άτομο γνωρίζει ότι ο φόβος του είναι παράλογος ή μη ρεαλιστικός παρ’ όλα αυτά όμως δεν μπορεί να αποφύγει το αίσθημα αυτό.

Ειδικές φοβίες

Τύποι ειδικών φοβιών είναι: η φοβία για τα ζώα (έντομα, σκύλοι κτλ), για το αίμα, τις ενέσεις, το φυσικό περιβάλλον (το νερό, το ύψος, τον αέρα), η μικροβιοφοβία (παθολογικός φόβος για τα μικρόβια). ’λλοι τύποι ειδικών φοβιών είναι φοβίες για καταστάσεις (ο φόβος για τα αεροπλάνα, για τα ταξίδια, τα κλειστά μέρη, τα ατυχήματα κ.α.).

Παράγοντες για την έναρξη της φοβίας μπορεί να είναι τραυματικά γεγονότα, όπως η επίθεση ενός ζώου ή το κλείσιμο ενός ατόμου σε μικρό χώρο, απροσδόκητα περιστατικά, όπως η θέα ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος, ένας σεισμός, ή από τον φόβο άλλων ατόμων, συνήθως από τους γονείς, ή τα ΜΜΕ.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση