Ψυχανάλυση

Άλλες ονομασίες

Psychoanalysis

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ψυχανάλυση είναι η θεραπευτική διαδικασία, η οποία αποβλέπει στη διευθέτηση των ασυνείδητων συγκρούσεων.

Πως γίνεται

Η διαδικασία που ακολουθεί η ψυχανάλυση είναι σε γενικές γραμμές η ακόλουθη: Ο ασθενής (έτσι αποκαλείται κατά την ψυχανάλυση το άτομο που έχει πρόβλημα) ξαπλώνει σε ένα ντιβάνι, όπου και ενθαρρύνεται να μιλήσει ελεύθερα για ό,τι το απασχολεί. Ο ασθενής δεν έχει οπτική επαφή με τον θεραπευτή και αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η ουδετερότητα του αναλυτή. Η απολύτως ελεύθερη έκφραση (χωρίς καμία παρέμβαση ή λογοκρισία εκ μέρους του θεραπευτή) των βιωμάτων και σκέψεων του ασθενούς ως σκοπό έχει τη συνειδητοποίηση των τραυματικών του εμπειριών.

Μία χαρακτηριστική φάση της ψυχανάλυσης είναι η αντίσταση όπου ο ασθενής αρχίζει να είναι επιθετικός ή αλλάζει θέμα κάθε φορά που μιλά για κάτι σημαντικό. Ο αναλυτής προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιστάσεις αυτές με το βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει την προέλευση και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα συναισθήματα.

Η κυριότερη όμως φάση στην ψυχανάλυση είναι η μεταβίβαση κατά την οποία ο ασθενής αντιδρά ως προς τον αναλυτή του σαν να ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο από το παρελθόν. Η εξωτερίκευση αυτή προκαλεί σημαντική ανακούφιση διότι ο ασθενής λαμβάνει από τον θεραπευτή κατανόηση και υποστήριξη.

Πόσο διαρκεί

Η ψυχαναλυτική θεωρία του Freud βρήκε ισχυρούς οπαδούς αλλά και ισχυρούς επικριτές. Η ψυχανάλυση διαρκεί πολύ καιρό (από 3-7 χρόνια) και η συχνότητα των συνεδριών είναι από 3-5 φορές την εβδομάδα. Για αυτό το λόγο είναι οικονομικά δυσβάσταχτη για πολλούς ανθρώπους και δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις όπου θέλουν άμεση λύση (όπως π.χ στις φοβίες).

Διαβάστε επίσης