λιγα και μαλακα κοπρανα | ποιο οργανο ειναι κοντα στην καρδια

Ψυχανάλυση


Άλλες ονομασίες

Psychoanalysis

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ψυχανάλυση είναι η θεραπευτική διαδικασία, η οποία αποβλέπει στη διευθέτηση των ασυνείδητων συγκρούσεων.

Πως γίνεται

Η διαδικασία που ακολουθεί η ψυχανάλυση είναι σε γενικές γραμμές η ακόλουθη: Ο ασθενής (έτσι αποκαλείται κατά την ψυχανάλυση το άτομο που έχει πρόβλημα) ξαπλώνει σε ένα ντιβάνι, όπου και ενθαρρύνεται να μιλήσει ελεύθερα για ό,τι το απασχολεί. Ο ασθενής δεν έχει οπτική επαφή με τον θεραπευτή και αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η ουδετερότητα του αναλυτή. Η απολύτως ελεύθερη έκφραση (χωρίς καμία παρέμβαση ή λογοκρισία εκ μέρους του θεραπευτή) των βιωμάτων και σκέψεων του ασθενούς ως σκοπό έχει τη συνειδητοποίηση των τραυματικών του εμπειριών.

Μία χαρακτηριστική φάση της ψυχανάλυσης είναι η αντίσταση όπου ο ασθενής αρχίζει να είναι επιθετικός ή αλλάζει θέμα κάθε φορά που μιλά για κάτι σημαντικό. Ο αναλυτής προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιστάσεις αυτές με το βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει την προέλευση και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα συναισθήματα.

Η κυριότερη όμως φάση στην ψυχανάλυση είναι η μεταβίβαση κατά την οποία ο ασθενής αντιδρά ως προς τον αναλυτή του σαν να ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο από το παρελθόν. Η εξωτερίκευση αυτή προκαλεί σημαντική ανακούφιση διότι ο ασθενής λαμβάνει από τον θεραπευτή κατανόηση και υποστήριξη.

Πόσο διαρκεί

Η ψυχαναλυτική θεωρία του Freud βρήκε ισχυρούς οπαδούς αλλά και ισχυρούς επικριτές. Η ψυχανάλυση διαρκεί πολύ καιρό (από 3-7 χρόνια) και η συχνότητα των συνεδριών είναι από 3-5 φορές την εβδομάδα. Για αυτό το λόγο είναι οικονομικά δυσβάσταχτη για πολλούς ανθρώπους και δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις όπου θέλουν άμεση λύση (όπως π.χ στις φοβίες).

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.