εγχείρηση στομάχου billroth ii | συγχρονος πολυποδας | αλωπεκια στη γατα | πυοδες.αμυγδαλες

Στοματικά διαλύματα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Τα στοματικά διαλύματα είναι διάφορα υγρά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και σκοπό έχουν να προφυλάξουν τα δόντια από την τερηδόνα (με το φθόριο που περιέχουν), αλλά και από την πέτρα.

Τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει κατακλυστεί από διάφορα στοματικά διαλύματα που σαν στόχο έχουν -σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους- την καταπολέμηση της πέτρας (κύριας αιτίας της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας), αλλά και την προφύλαξη από την τερηδόνα. Για την καταπολέμηση της πέτρας τα στοματικά αυτά διαλύματα περιέχουν άλλα χλωρεξιδίνη και άλλα διάφορα ένζυμα ή ουσίες που πιστεύεται ότι εμποδίζουν ως ένα βαθμό τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας.

Από όλες αυτές τις ουσίες μόνο η χλωρεξιδίνη, ένα αντισηπτικό γνωστό στην ιατρική εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει αποδεδειγμένα (σε συγκέντρωση 0,2%) την ικανότητα να εμποδίζει ως ένα βαθμό τον σχηματισμό της πλάκα. Τα διαλύματα αυτής της κατηγορίας (μερικά από τα οποία είναι αρκετά ισχυρά) πρέπει να τα χρησιμοποιούμε, αφού πρώτα συμβουλευτούμε τον οδοντίατρο μας, όσον αφορά την σκοπιμότητα, την συχνότητα και την διάρκεια της χρήσης τους. Τα στοματικά διαλύματα τώρα, που κυκλοφορούν στην αγορά και σκοπό έχουν να προστατέψουν τα δόντια από την τερηδόνα, έχουν σαν βάση τα περισσότερα από αυτά το φθόριο και η χρήση τους δεν προξενεί καμία παρενέργεια.

Αυτό που πρέπει όμως να ξέρουμε είναι ότι κανένα απ’ αυτά τα διαλύματα δεν αντικαθιστά τον μηχανικό τρόπο απομάκρυνσης της πλάκας από τα δόντια, δηλαδή το πλύσιμο με την οδοντόκρεμα και την οδοντόβουρτσα. Ο ρόλος τους είναι καθαρά συμπληρωματικός και υποβοηθητικός. Βέβαια σε περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία πλυσίματος των δοντιών με την οδοντόβουρτσα (άτομα αμελή, ή άτομα με κάποια σωματική ή πνευματική αναπηρία), η χρήση τους επιβάλλεται. Τέλος να αναφέρουμε για μία ακόμα φορά, ότι η σωστή στοματική υγιεινή δεν έχει να κάνει με το ποιο προϊόν χρησιμοποιούμε, αλλά με το πώς και γιατί το χρησιμοποιούμε και αυτό μόνο ο οδοντίατρος μας μπορεί να μας το διδάξει.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.