ψειρες αιδιου | δυσπλασια | απόστημα στο δόντι | τι ειναι η ταχυτητα καθιζησης ερυθρων | Χημειοθεραπεια με χαπι

Ακρορριζεκτομή


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ακρορριζεκτομή ονομάζουμε την διαδικασία κατά την οποία αφού προσεγγίσουμε με χειρουργικό τρόπο το κάτω τμήμα της ρίζας ενός δοντιού, το αποκόπτουμε, καθαρίζουμε την γύρω περιοχή από τυχών παθολογικά ή μολυσμένα στοιχεία και στην συνέχεια εμφράσσουμε ερμητικά με γουταπέρκα το τμήμα της ρίζας που έχει απομείνει.

Ενδείξεις

Η ακρορριζεκτομή είναι η λύση επιλογής, όταν έχουμε κύστεις ή αποστήματα στην περιοχή της ρίζας του δοντιού που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ενδοδοντική θεραπεία ή η ενδοδοντική θεραπεία για κάποιους λόγους έχει αποτύχει. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι η θραύση κάποιου μικροεργαλείου μέσα στη ρίζα του δοντιού, η έξοδος εμφρακτικού υλικού από την ρίζα ή η αδυναμία προσέγγισης στο ακρορριζικό τρήμα. Η ακρορριζεκτομή αποτελεί μια απλή χειρουργική επέμβαση που μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε οδοντιατρείο, αρκεί να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες αντισηψίας. Γίνεται με την βοήθεια τοπικής αναισθησίας όπως και το οποιοδήποτε σφράγισμα ή μια απλή εξαγωγή. Φυσικά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γενική κατάσταση του ασθενή και το ιατρικό ιστορικό όπως και σε κάθε άλλη ιατρική πράξη.

Αντενδείξεις

Δεν ενδείκνυται σε δόντια που οι ρίζες τους βρίσκονται κοντά σε νεύρα ή παρουσιάζουν ανατομικές δυσκολίες στην προσέγγιση τους.

Πως γίνεται

Κατά την ακρορριζεκτομή, δια μέσου μιας τρύπας που ανοίγουμε στο κόκαλο στο ύψος του τέλους της ρίζας του δοντιού (στο τελευταίο 1/3 της), κόβουμε το ακραίο τμήμα της, αφαιρούμε κάποια κύστη εφόσον υπάρχει και καθαρίζουμε την περιοχή από παθολογικούς ή μολυσμένους ιστούς. Ακολούθως εμφράσσουμε το υπόλοιπο μέρος της ρίζας με ειδικό υλικό (γουταπέρκα) όπως και στην κλασσική ενδοδοντική θεραπεία και στην συνέχεια ράβουμε το τραύμα. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από μία εβδομάδα. Η πρόγνωση για το δόντι είναι πάρα πολύ καλή, ενώ με μια ακτινογραφία μετά από ένα εξάμηνο ελέγχουμε την επιτυχία της επέμβασης.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.