Νέο φάρμακο για τη μείωση της κακής χοληστερόλης

Καλά τα νέα για όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, καθώς ένα νέο φάρμακο το οποίο όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με στατίνες, μπορεί να ενισχύσει τη μείωση των επιπέδων της LDL (κακή χοληστερόλη) κατά 13,8%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα.

Το νέο φάρμακο το οποίο ονομάζεται Zetia και αποτελεί προϊόν των Αμερικανικών φαρμακευτικών εταιριών Merck & Co. και Schering-Plough Corp., δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο είχαν προβλέψει κάποιοι επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι θα μπορεί να ενισχύει τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης κατά 18%.

Ομως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών των δύο εταιριών, οι ασθενείς που λαμβάνουν Zetia μπορούν να μειώσουν τη δοσολογία των στατινών και να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τη λήψη μεγάλης δοσολογίας.

Το Zetia είναι το πρώτο φάρμακο που σχεδιάστηκε για τη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης, αποτρέποντας το έντερο να απορροφήσει τη χοληστερόλη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, οι μικρότερες δόσεις στατινών, που μπορούν να λαμβάνονται όταν οι ασθενείς λαμβάνουν και το Zetia, μειώνουν τις πιθανές παρενέργειες των στατινών, και μπορεί να επιτρέπει τη λήψη τους από περισσότερους ανθρώπους με προβλήματα υπερχοληστερολαιμίας.

Παρόλο που το Zetia δεν αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικό, όσο είχαν προβλέψει αρχικά οι κατασκευάστριες εταιρίες, σύμφωνα με το Δρ. Michael Davidson, από την Ιατρική Σχολή Rush του Σικάγο, γίνονται επιπλέον μελέτες προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικές δυνατότητες του νέου φαρμάκου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση