7 βήματα για ν’ αποφύγεις την εμφάνιση της ακμής

Σχεδόν όλοι μας έχουμε έρθει σε επαφή με την ακμή κάποια στιγμή στη ζωή μας. Άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι απλώς με κάποια σπυράκια ανά διαστήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δερματική νόσος της ακμής δεν αφορά μόνο την εφηβεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε το δέρμα μας, είτε έχουμε ακμή είτε θέλουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της.

1. Κράτα το πρόσωπό σου καθαρό

Είναι σημαντικό να κρατάς το πρόσωπό σου καθαρό είτε έχεις ακμή είτε όχι. Πλένοντάς το, απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα, οι ρύποι αλλά και η λιπαρότητα από την επιδερμίδα. Δύο φορές την ημέρα είναι αρκετές, με χλιαρό και όχι καυτό νερό, χρησιμοποιώντας ήπιο καθαριστικό. Ιδανικά μπορείς να δοκιμάσεις με δράση κατά της ακμής. Φρόντισε να το μην το τρίψεις σκληρά και ύστερα να το σκουπίσεις απλά με μια καθαρή πετσέτα. Αν δεν αλλάζεται τακτικά η πετσέτα υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθούν τα βακτήρια.

Κίνδυνος εξάπλωσης των βακτηρίων υπάρχει και όταν βάζεις τα χέρια στο πρόσωπό σου. Απόφυγε να αγγίζεις το πρόσωπό σου ή να το στηρίζεις σου στα χέρια σου και μην σκαλίζετε τα σπυράκια καθώς μπορεί να προκληθεί μόλυνση.

2. Μην παραλείπεις την ενυδάτωση του

Επειδή πολλά προϊόντα καθαρισμού περιέχουν συστατικά που προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα μην παραλείπεις ποτέ την ενυδατική του προσώπου σου. Αναζητώντας την ετικέτα «noncomedogenic» δηλαδή «μη φαγεσωρογόνο» σ’ ένα προϊόν θα σε βοηθήσει να επιλέξεις κάποιο που να μην προκαλεί ακμή. Για να βρεις το κατάλληλο αναζήτησε πάντα με γνώμονα τον τύπο του δέρματός σου.

3. Απόφυγε το καθημερινό make up

Χρησιμοποίησε το μέικ-απ με μέτρο και ειδικά σε περιόδους που έχεις ακμή απόφυγε την εφαρμογή του. Επίλεξε καλλυντικά χωρίς λιπαρές ουσίες και χωρίς πρόσθετες χρωστικές ή  χημικές ουσίες και στο τέλος της ημέρας, εφόσον έχεις φορέσει μέικ-απ, φρόντισε να καθαρίσεις καλά το δέρμα σου ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα.

4. Πρόσεξε την περιποίηση των μαλλιών

Τα προϊόντα που χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου ενδέχεται να φτάσουν και στο πρόσωπο οπότε καλό είναι να υπάρχει προσοχή. Απόφυγε την χρήση τζελ, ελαίων και αρωμάτων που μπορεί να είναι η αιτία για να φράξουν οι πόροι του δέρματός σου και επίλεξε σωστότερα απαλά σαμπουάν και μαλακτικά. Σε περιπτώσεις που τα μαλλιά είναι λιπαρά, καθώς μεταφέρουν λιπαρότητα και στο πρόσωπο, συνιστάται συχνότερο λούσιμο.

5. Μείνε μακριά από τον ήλιο

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να επιδεινώσουν την φλεγμονή και την ερυθρότητα του προσώπου οπότε είναι καλό να αποφεύγεται η έκθεση. Ειδικά σε περιπτώσεις αγωγής που το δέρμα πολλές φορές γίνεται πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Το αντιηλιακό συνιστάται πάντα είτε έχετε ακμή είτε όχι.

6. Δώσε βάση στην διατροφή και την άσκησή σου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι τροφές που περιέχουν αρκετή ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης είναι πιθανό να προκαλέσουν ακμή. Πρόσθεσε στην διατροφή σου περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και απόφυγε τα λιπαρά τρόφιμα.

Η σωματική άσκηση δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα αλλά και στο δέρμα. Ασκήσου τακτικά και κάνε ντους μετά την προπόνηση.

7. Απομάκρυνε το άγχος σου

Προσπάθησε να αποφεύγεις ότι σε αγχώνει, καθώς πολλές μελέτες συνδέουν την ύπαρξη του άγχους με την ακμή. Αναζήτησε τους λόγους του άγχους σου προκειμένου να το καταπολεμήσεις.

Σε περιπτώσεις που η ακμή βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο και δεν παρατηρείς βελτίωση μέσα από απλά βήματα περιποίησης τότε συμβουλέψου έναν δερματολόγο, ο οποίος θα μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!