12ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

Στη γονιδιακή θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, που αποτελεί την ελπίδα του μέλλοντος, στρέφονται τώρα οι επιστήμονες και εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για τα αποτελέσματά της. Παράλληλα νέες βρογχοσκοπικές τεχνικές, όπως η βρογχοσκόπηση με ανοσοφθορισμό, αλλά και ο προσδιορισμός κυτταρικών δεικτών στα πτύελα ασθενών, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα.

Εξ άλλου τα νέα χημειοθεραπευτικά σχήματα, που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβάλλει στην αύξηση της επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από την ομάδα καρκίνου του πνεύμονα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια των εργασιών του 12ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που διεξήχθη πρόσφατα στην Αθήνα, με την επισήμανση, ότι η επίπτωση του

καρκίνου του πνεύμονα έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία σ’ όλο το δυτικό κόσμο και στη χώρα μας. Σήμερα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου γενικότερα και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο για άνδρες και γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες. Η αύξηση αφορά κυρίως στις γυναίκες και συσχετίζεται άμεσα με την αύξηση της καπνιστικής συνήθειας.

Λόγω της χαμηλής επιβίωσης της νόσου σε προχωρημένο στάδιο, η έρευνα έχει στραφεί στην πρώιμη διάγνωση. Τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες μελέτες στην Αμερική και την Ευρώπη, όπου εφαρμόζεται μια νέα απεικονιστική τεχνική, η spiral αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας για την έγκαιρη ανίχνευση καρκινικών όγκων στον πνεύμονα.

Στη χώρα μας παρόμοια μελέτη γίνεται από την ομάδα για τον καρκίνο του πνεύμονα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Όπως τονίστηκε στο συνέδριο ο ρόλος του πνευμονολόγου σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο στον τομέα της πρόληψης με τη δημιουργία αντικαπνιστικών ιατρείων, όσο και στον τομέα της πρώιμης διάγνωσης και σύγχρονης θεραπείας των ασθενών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση