Καπνοβιομηχανία κατέστρεφε ενοχοποιητικά έγγραφα

Η καπνοβιομηχανία British American Tobacco, σε συνεργασία με τη νομική εταιρεία της Αυστραλίας Clayton Utz, κατέστρεφε χιλιάδες έγγραφα που θα την ενοχοποιούσαν, σύμφωνα με το πόρισμα του Αυστραλού δικαστή κ. Τζέφρεϊ Ίνες.

Οπως είναι ήδη γνωστό η ετοιμοθάνατη Aυστραλή Ρόλαν Μακάμπι η οποία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα, κέρδισε τον δικαστικό αγώνα με τη γιγαντιαία εταιρία τσιγάρων British American Tobacco, παρότι εδώ και δέκα χρόνια συνεργασία με δικηγόρους η εν λόγω εταιρία είχε συγκροτήσει στρατηγική σύμφωνα με την οποία κατέστρεφε όλα τα έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενοχοποιητικές αποδείξεις εναντίον της.

Ήδη η Υπηρεσία Ελέγχου Τιμών και Προστασίας Καταναλωτών (ACCC) ανακοίνωσε ότι θα κάνει έρευνα για το ρόλο της νομικής εταιρίας Clayton Utz στην υπόθεση της καταστροφής των εγγράφων, ενώ ανάλογη έρευνα θα κάνει και η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας, αλλά και τα Ινστιτούτα Νομικών στη Βικτώρια και στη Νέα Νότια Ουαλία.

Παράλληλα η Υπηρεσία Ελέγχου Τιμών και Προστασίας Καταναλωτών θα κάνει έρευνα και για τον ρόλο της British American Tobacco. Αν οι δικηγόροι και η καπνοβιομηχανία βρεθούν ένοχοι για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης απειλούνται με χρηματικό πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Πάντως εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρίας Clayton Utz ανακοίνωσε ότι η British American Tobacco θα κάνει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Η αποζημίωση 700.000 δολαρίων (Αυστραλίας) που απεφασίσθη από το Ανώτατο Δικαστήριο να δοθεί στη Ρόλαν Μακάμπε, αποτελεί ιστορικό ορόσημο, δεδομένου ότι είναι η πρώτη του είδους της στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η δικαστική απόφαση δίνει το πράσινο φως και σε χιλιάδες άλλους καπνιστές ανά τον κόσμο να μηνύσουν την ίδια εταιρία. Ο δικαστής Ινες στην αγόρευσή του απεκάλυψε ότι η εταιρία ΒΑΤ, εκτός του ότι κατέστρεψε χιλιάδες έγγραφα τα οποία θα ήταν αποδεικτικά της ενοχής της, είχε αναθέσει σε εταιρία μάρκετινγκ να πάρει συνέντευξη από την κ. Μακάμπε, ελπίζοντας να προκύψει κάποια πληροφορία που θα την παρουσίαζε ως αναξιόπιστη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση