Κατάθλιψη, υπογονιμότητα από τα κύρια προβλήματα υγείας των Ελλήνων

Tο 6-7% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, με τις γυναίκες να είναι πιο ευάλωτες καθώς το ποσοστό των γυναικών που νοσούν είναι διπλάσιο από εκείνο των ανδρών. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 27% των ανδρών και το 42% των γυναικών παρουσιάζουν κατάθλιψη σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ στα άτομα τρίτης ηλικίας το ποσοστό φτάνει στο 15% και σε όσους ζουν σε οίκους ευγηρίας ξεπερνά το 25%.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 17ο Βορειοελλαδιτικό Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνει από τις 11 μέχρι τις 13 Απριλίου η Ιατρική Εταιρία Θεσσαλονίκης και όπου εκτός από την κατάθλιψη θα εξεταστούν και θέματα σχετικά με τη φυματίωση την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα.

Στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ κ. Ι. Μπόντης, επισήμανε ότι κατά τη δεκαετία 1980-90 οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 31%.

Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις παρέμεναν σχεδόν σταθερές σε απόλυτους αριθμούς σε όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, μετά το 1980, όμως, άρχισαν να μειώνονται ραγδαία, φτάνοντας το 1991 να είναι μόλις 103.000, παρουσιάζοντας, δηλαδή, μείωση κατά 31% σε μία δεκαετία.

Σήμερα, είπε, σε κάθε ζευγάρι αντιστοιχούν 1,2 παιδιά, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες 2,4 και στην γειτονική Τουρκία 4 παιδιά σε κάθε ζευγάρι. Εκτός από τις εκτρώσεις, που ξεπερνούν τις 250.000 το χρόνο στη χώρα μας, μία σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με την υπογεννητικότητα, είναι η υπογονιμότητα την οποία αντιμετωπίζουν πολλά νέα ζευγάρια.

Μάλιστα τόνισε ότι στα πέντε ζευγάρια το ένα αντιμετωπίζει προβλήματα κατά τη σύλληψη. Τα αίτια της υπογονιμότητας ποικίλλουν και μπορούν να οφείλονται είτε στον ένα είτε στον άλλο σύντροφο ή και στους δύο.

Με σκοπό την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος αναπτύχθηκαν πρόσφατα τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνουν σήμερα λύσεις με ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνεται μεταξύ 20% και 25% σε περιπτώσεις τόσο γυναικείας όσο και στην ανδρικής υπογονιμότητας.

Αναφερόμενος στα μέτρα αντισύλληψης, ο κ. Μπόντης είπε ότι οι Ελληνίδες δεν τα χρησιμοποιούν, καθώς όπως τόνισε, μόνο το 2,5% αυτών χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι, όταν στην Ευρώπη το χρησιμοποιεί το 60% των γυναικών.

Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει τις εργασίες του συνεδρίου, είναι η φυματίωση η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται σε αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μετακίνησης πληθυσμών από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης προς χώρες με χαμηλή επίπτωση, καθώς και λόγω των συνθηκών διαβίωσης, της εμφάνισης πολυανθεκτικότητας των μυκοβακτηριδίων της φυματίωσης έναντι διαφόρων αντιφυματικών φαρμάκων και της συχνότητας του AIDS.

Στην Ευρώπη η μετακίνηση των πληθυσμών ευθύνεται για την αύξηση της επίπτωσης της νόσου σε ποσοστό από 5 έως 30%. Στην Ελλάδα, μετά από περίοδο συνεχούς πτωτικής πορείας της νόσου έως το 1990, παρατηρείται, κατά την τελευταία δεκαετία, καθήλωση της επίπτωσης στα ίδια επίπεδα, γεγονός που θεωρείται από τους ειδικούς ανησυχητικό, καθώς μετά την καθήλωση, η επίπτωση ακολουθεί ανοδική πορεία.

Μάλιστα όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια καταγράφηκαν 6,1 έως 11 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Τα σχετικά στοιχεία στο συνέδριο θα παρουσιάσει ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ κ. Δημήτριος Πατάκας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση