Πανελλαδική έρευνα για την αντισύλληψη

Η επιλογή της μεθόδου αντισύλληψης στη σεξουαλική σχέση ανήκει στο “ισχυρό” φύλο, εκτιμούν έξι στους δέκα άνδρες και πέντε στις δέκα γυναίκες σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, σε 1500 άτομα ηλικίας 16 έως 45 ετών, από τη Metron Analysis.

Ο σεξουαλικώς ενεργός πληθυσμός, ηλικίας 16-45 ετών, στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.900.000 άτομα (94,6% του δείγματος). Περίπου 7 στα 10 αγόρια και 4 στα 10 κορίτσια ηλικίας έως 18 ετών είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.

Κατά μέσο όρο, από το σύνολο του ενεργού σεξουαλικώς πληθυσμού, δύο στους τρεις άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή πριν συμπληρώσουν τα 18 έτη. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν την πρώτη σεξουαλική επαφή στα 17 και οι γυναίκες στα 19 έτη.

Οι άνδρες έχουν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους από τις γυναίκες. Περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες είχαν περισσότερες από 15 ερωτικές συντρόφους στη ζωή τους και εννέα στους δέκα είχαν περισσότερες από μία. Τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν περισσότερους από έναν ερωτικό σύντροφο έως σήμερα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι μέθοδοι αντισύλληψης χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των ζευγαριών μόνο τον πρώτο καιρό της σεξουαλικής σχέσης. Υστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, τα περισσότερα ζευγάρια διακόπτουν τα μέτρα αντισύλληψης, κυρίως εξαιτίας της άρνησης των ανδρών. Οι αριθμοί αυξάνονται ακόμη περισσότερο στις νεότερες ηλικίες.

Επτά στους δέκα άνδρες και γυναίκες ηλικίας 16 έως 24 ετών πιστεύουν ότι η επιλογή της ακολουθητέας μεθόδου αντισύλληψης ανήκει στο ανδρικό φύλο.

Το ίδιο ισχύει και για τα ζευγάρια που κατοικούν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Την αντίθετη άποψη εκφράζει το 45% των γυναικών που ζουν μόνες ή συζούν με το σύντροφό τους, καθώς και εκείνες που διαθέτουν μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία.

Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν την προτίμηση των ανδρών για “ελεύθερο” σεξ, καθώς μόνο οι μισοί από τους ερωτώμενους δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Σχετικά χαμηλά, πάντως, είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τις γυναίκες, αφού μία στις τέσσερις δε χρησιμοποιεί καμία αντισυλληπτική μέθοδο.

Δημοφιλέστερος τρόπος αντισύλληψης παραμένει για τους άνδρες, εκτός από το προφυλακτικό (ποσοστό 50%), η διακεκομμένη επαφή (περίπου 22%). Τέλος, έξι στις δέκα γυναίκες βασίζονται στη μέθοδο που χρησιμοποιεί ο σύντροφός τους και μόνο μία στις δέκα χρησιμοποιεί η ίδια αντισύλληψη (χάπι 4,8% ή σπιράλ 3,6%).

Ενας στους τέσσερις ερωτώμενους δηλώνει μη ενημερωμένος σε θέματα αντισύλληψης και ειδικότερα οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών και όσοι δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές έως σήμερα. Oι δύο στους δέκα ερωτώμενους θεωρούν ότι είναι πολύ ενημερωμένοι σε θέματα αντισύλληψης και περίπου πέντε στους δέκα αρκετά ενημερωμένοι. Συνολικά, επτά στους δέκα ερωτώμενους θεωρούν ότι είναι πολύ ή αρκετά ενημερωμένοι για θέματα αντισύλληψης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση