Ο βιοτρόμος ανεβάζει τις μετοχές εταιριών με αντιβιοτικά και εμβόλια

Τα νέα κρούσματα της νόσου του άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές των μετοχών εταιριών που παρασκευάζουν αντιβιοτικά και εμβόλια στην Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Ινδία. Ο φόβος του άνθρακα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών οι μετοχές των ασιατικών εταιριών που παρασκευάζουν εμβόλια και αντιβιοτικά.

Η τιμή της μετοχής της ιαπωνικής “Meiji Seika Kaisha Ltd” είχε κέρδη μέχρι 10,7% στη συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ηταν η τέταρτη κατά σειρά κερδοφόρα συνεδρίαση για την μετοχή της εταιρίας αυτής.

Σημαντικά κέρδη είχαν οι φαρμακοβιομηχανίες και στα Χρηματιστήρια της Κορέας και της Ταϊβάν, ακόμη κι αν δεν παρασκευάζουν εμβόλια για την αντιμετώπιση του άνθρακα.

“Οι φαρμακοβιομηχανίες ενισχύονται λόγω των ελπίδων ότι θα αυξηθούν τα κέρδη τους όταν τα νοσοκομεία θα προχωρήσουν σε νέες προμήθειες αντιβιοτικών μετά τα κρούσματα άνθρακα στην Αμερική”, δήλωσε ο Λιμ Τζιν-Κίουν, αναλυτής της “Daewoo Securities”, στη Σεούλ.

Η μεγαλύτερη παρασκευάστρια αντιβιοτικών στην Κορέα, η εταιρία “Chongkundang”, είδε τη μετοχή της να κάνει λίμιτ-απ στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και άλλες εταιρίες του κλάδου.

Λίμιτ-άπ έκαναν και οι μετοχές των εταιριών “China Chemical” και “Standard Chem & Pharm”, στο Χρηματιστήριο της Ταϊβάν.

Από την κρίση επωφελούνται όμως και οι φαρμακοβιομηχανίες της Ινδίας, καθώς παρασκευάζουν φθηνότερα σκευάσματα, που θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του άνθρακα, αν και δεν έχουν τη δυνατότητα εξαγωγής των φαρμάκων αυτών στις ΗΠΑ.

“Σε περίπτωση κάποιας κρίσης με τον άνθρακα, οι ινδικές εταιρίες μπορούν εύκολα να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε αγορές όπου ισχύουν λιγότεροι περιορισμοί, όπως στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία”, δήλωσε ο αναλυτής της ΑBN AMRO,
Γκιριντχάρ Ιγιενγκάρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 120 χάπια του φαρμάκου Cipro των 500 mg κοστίζουν περίπου 693 δολάρια στις ΗΠΑ. Ομως για την ίδια ποσότητα του ανάλογου σκευάσματος που παρασκευάζεται στην Ινδία δεν χρειάζεται δαπάνη μεγαλύτερη των 20 δολαρίων.

Οι μετοχές των τριών ινδικών εταιριών που παρασκευάζουν τέτοια φάρμακα καταγράφουν σήμερα κέρδη από 0,4 έως 2% στην ινδική χρηματαγορά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση