Σύντομα στην Ελλάδα το νέο φάρμακο για τη λευχαιμία

Το νεό πρωτοποριακό φάρμακο “Γκλίβεκ” κατά της μυελογενούς λευχαιμίας θα έρθει το συντομότερο δυνατόν και στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Μάριος Μαρσέλος. Το χάπι μπορεί να έρθει ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας, μετά από παραγγελία, προκειμένου να χορηγηθεί σε ασθενείς που το έχουν άμεση ανάγκη.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων εκτιμά ότι η επίσημη κυκλοφορία του “Γκλίβεκ” στην Ευρώπη, άρα και στη χώρα μας, θα γίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Οπως επισημαίνει και ο παθολόγος – ογκολόγος κ. Η. Αθανασιάδης, ο τρόπος δράσης του φαρμάκου το οποίο κατευθύνεται σε συγκεκριμένο στόχο είναι πρωτοποριακός, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα καλά απ’ ότι φάνηκε και στις κλινικές δοκιμές τρίτου σταδίου.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων χαρακτηρίζει το “Γκλίβεκ” ως ‘ορφανό φάρμακο’ γιατί η χρήση του αφορά μια μικρή και συγκεκριμένη ομάδα ασθενών στη χώρα μας. Το κόστος λογικά θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρ’ ότι φαίνεται ότι στην αρχή θα είναι μεγάλο.

Από την πλευρά του ο ΕΟΦ διατηρεί ακόμη κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά την ασφάλεια του φαρμάκου, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί για πολλά χρόνια, ενώ όσον αφορά τις παρενέργειες ο πρόεδρός του κ. Μαρσέλος εξήγησε ότι υπάρχουν, δεν είναι τόσο έντονες είπε όπως στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αλλά υπαρκτές.

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι εξίσου σημαντικό είναι και το εύρημα μετά τις κλινικές δοκιμές του “Γκλίβεκ” ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό και σε μια σπάνια μορφή καρκίνου του στομάχου. Ο μηχανισμός δράσης του, τονίζουν οι επιστήμονες διεθνώς ανοίγει νέους ορίζοντες για την παρασκευή και άλλων ογκολογικών φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση